Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Projekt

  Javni dolg 2014

  Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je na novinarski konferenci razložil problematiko javnega dolga v Republiki Sloveniji in govoril o nujnih reformah, ki bi prispevale k zmanjšanju le-tega, pri tem je izpostavil nujnost ureditve financiranja in delovanja javnih agencij in javnih skladov.

  Računsko sodišče RS je 19. 5. 2015 na novinarski konferenci predstavilo ugotovitve dveh revizijskih poročil o uspešnosti načrtovanja zadolževanja v letu 2013 in prvi polovici leta 2014 ter o učinkovitosti ureditve financiranja in delovanja javnih agencij in javnih skladov. Ob tej priložnosti je javnosti predstavilo tudi plakat s prikazom javnega dolga Republike Slovenije.

  Več o novinarski konferenci >

   

  Revizija uspešnosti načrtovanja zadolževanja v letu 2013 in prvi polovici leta 2014 >

  Računsko sodišče RS je izvedlo revizijo uspešnosti načrtovanja zadolževanja državnega proračuna v letu 2013 in prvi polovici leta 2014. Obseg dolga državnega proračuna se je namreč v obdobju od leta 2008 do leta 2013 potrojil, samo v letih 2013 in 2014 je bilo izvedeno za 14,5 milijarde evrov poslov zadolžitev. Glavni generator zadolževanja je primanjkljaj, ki je v letu 2013 znašal več kot 14 odstotkov BDP. Zaradi visokega primanjkljaja Evropska komisija zoper Slovenijo vodi postopek za odpravo presežnega primanjkljaja, za njegovo obvladovanje pa je Slovenija v Ustavo RS vključila tudi fiskalno pravilo.

  Računsko sodišče RS je Vladi RS in Ministrstvu naložilo več popravljalnih ukrepov oziroma dalo več priporočil za izboljšanje procesa načrtovanja zadolževanja državnega proračuna. Več si lahko preberete v revizijskem poročilu.

  Revizija učinkovitost ureditve financiranja in delovanja javnih agencij in javnih skladov >

  Obdobje, na katero se nanaša revizija, vključuje leti 2012 in 2013. Računsko sodišče je za revidirance določilo Vlado Republike Slovenije, ki v imenu države kot ustanoviteljice izvršuje pravice in obveznosti ustanovitelja, ter osem ministrstev, ki so bila pristojna za nadzor nad delom in poslovanjem javnih agencij in javnih skladov. Javne agencije in javni skladi niso bili revidiranci, iz česar izhajajo nekatere omejitve pri reviziji ter pri poročanju o ugotovljenih nesmotrnostih in nepravilnostih.

  Računsko sodišče je od vlade zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati izvedene popravljalne ukrepe za odpravo nesmotrnosti; vladi in ministrstvom je podalo tudi vrsto priporočil za učinkovitejšo ureditev sistema financiranja in delovanja javnih agencij in javnih skladov.