Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Projekt

Učinki revizije računskega sodišča pri obravnavi problematike raka prostate po enem letu

Eno leto po reviziji obravnave problematike raka prostate, je računsko sodišče preverilo spremembe na tem področju.

Lani movembra je računsko sodišče izdalo revizijo obravnave problematike raka prostate. Letos, torej eno leto kasneje, je računsko sodišče preverilo spremembe na tem področju. Z zadovoljstvom ugotavljamo, da so učinki zahtev in priporočil računskega sodišča že vidni in da bodo zato urološki bolniki v prihodnosti deležni bolj učinkovite obravnave. UKC Ljubljana je v letošnjem letu pridobil robota za izvajanje robotsko asistiranih operacij, hkrati pa se je število urologov v javnem zdravstvenem sistemu povečalo za 6,5 odstotka glede na leto 2017 in skoraj za 10 odstotkov glede na leto 2016. Po zaključku revizije je bilo razpisanih 14 novih mest za specializacije, poleg 11 specializacij, ki so bile razpisane med izvajanjem revizije, kar bo v prihodnje še povečalo število urologov v sistemu. Z lansko revizijo smo namreč ugotovili, da je premajhno število urologov eden izmed ključnih vzrokov za nastanek predolgih čakalnih dob na področju urologije.

Poleg pozitivnih učinkov pozdravljamo tudi povezovanje ključnih deležnikov na tem področju. Dosežen dialog med revidiranci, civilno družbo in strokovnjaki pomeni korist za reševanje problematike področja, prinaša bolj kakovostno obravnavo uporabnikov storitev in učinkovitejšo porabo javnih sredstev.