Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Pogosta vprašanja

Ali lahko prejemam obvestila o objavljenih novicah na svoj elektronski naslov?

Ali lahko prejemam obvestila o objavljenih novicah na svoj elektronski naslov?

Da. Z obvestili, ki vam jih bomo pošiljali po elektronski pošti, boste sproti obveščeni o delu računskega sodišča. Uporaba storitve je preprosta in brezplačna. Naročite se lahko na obveščanja:

Več o načinih prejemanja informacij o delu računskega sodišča si lahko preberete v rubriki Naročanje na novice.

Kako naj oddam pobudo za revizijo?

Pobude (tudi anonimne) so pogost vir informacij, pomembnih za izvrševanje revizijske pristojnosti. Na podstrani Pobuda za revizijo so opisani elementi, ki so dobrodošli, ko na računsko sodišče naslavljate svojo pobudo, in načini, kako pobudo lahko oddate (prek spletnega obrazca, po pošti, faksu ali e-pošti). Pobudo lahko anonimno oddate prek spletnega obrazca ali po pošti.

Iščem odgovore na vsebinska vprašanja. Kje naj začnem?

Oglejte si rubriki Stališča in mnenja ter Glosar. Stališča in mnenja o javnofinančnih vprašanjih nastajajo kot odraz svetovanja uporabnikom javnih sredstev med potekom revizijskih postopkov ali izven njih. V glosarju pa objavljamo razlage za več kot 150 različnih strokovnih pojmov, s katerimi se srečujemo v postopkih revidiranja.

Organa, ki ga iščem, ni na seznamu revidirancev. Zakaj?

Na Seznamu revidirancev se nahajajo le organi (in tudi posamezniki), ki so bili revidiranci v eni ali več revizijah, ki jih je v preteklosti izvedlo oziroma jih še izvaja računsko sodišče. To nikakor ni seznam vseh potencialnih revidirancev, ki jih računsko sodišče v skladu z Zakonom o računskem sodišču lahko revidira. Nekateri navedeni organi tudi ne obstajajo več ali pa se je spremenil njihov naziv, področje dela in podobno.

Kje lahko najdem pravne podlage za delo računskega sodišča?

Ustavna člena, ki govorita o računskem sodišču, Zakon o računskem sodišču, Poslovnik Računskega sodišča Republike Slovenije in drugi zakoni, povezani s pristojnostmi in delom računskega sodišča, so dostopni v rubriki Pravne podlage. 

Kako poteka revizijski proces?

Revizijski proces izvajanja revizij računskega sodišče je predpisan z Zakonom o računskem sodišču, Poslovnikom Računskega sodišča Republike Slovenije in drugimi akti. V želji, da bi naše delo predstavili čim bolj nazorno in transparentno, smo pripravili okviren opis glavnih faz revizijskega procesa. Opis procesa in grafična predstavitev sta objavljena na podstrani Faze revizijskega procesa.

Kam lahko pošljem vprašanje?

Vsa vsebinska vprašanja pošljite na e-naslov sloaud@rs-rs.si, morebitna tehnična vprašanja pa, prosimo, usmerite na e-naslov webmaster.rsrs@rs-rs.si.