Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Pravna obvestila

Pravna obvestila in varovanje zasebnosti

Vsem vam, ki se vam ne ljubi brati dolgih pravnih obvestil, na kratko sporočamo:

 1. Vse, kar je objavljeno na naših spletnih straneh, je tudi vaše.
 2. Vsebine spletišča uporabljate na lastno odgovornost.
 3. Spoštujemo vašo zasebnost in ne bomo je zlorabili.

V nadaljevanju pa lahko preberete tudi več podrobnih informacij, povezanih s temi načeli.

1. Spletni piškotki

Spletni piškotki (v nadaljevanju: piškotki) so majhne datoteke, ki jih strežnik med obiskom spletnega mesta pošlje uporabnikovemu brskalniku, ta pa jih nato naloži na uporabnikovo napravo (računalnik, tablico, pametni telefon), s katero uporabnik dostopa do spletnega mesta.

Podatki o posameznih piškotkih, upravljavcih podatkov, ki se pridobijo s temi piškotki, namenih obdelave zbranih podatkov in trajanju piškotkov, so navedeni v nadaljevanju:

PONUDNIK  PIŠKOTKINAMENTRAJANJE
obvezni   
MJUTS(...)Spletni strežnik, kjer gostuje spletno mesto računskega sodišča (t. j. strežnik Ministrstva za javno upravo), za svojo polno funkcionalnost uporabnikom nastavlja sejni piškotek, katerega ime se prične s TS in nadaljuje s poljubno šestnajstiško vrednostjo [0-f], npr. ‘TS015ff371’), in je nujno potreben za zagotavljanje ustrezne ravni storitve.Čas seje.
Google Analytics cookieControlPrefs  Piškotek, ki si zapomni nastavitve uporabnika za sledenje.1 leto
analitični   
Google Analytics_ga; _gat; _gidZa sledenje spletnim statistikam in dejavnosti obiskovalcev na spletnem mestu (podatki o prvemu obisku, ogledu strani, času brskanja, vstopni in izstopni točki). Več o posameznih piškotkih in njihovem delovanju ter o namenu uporabe zbranih podatkov lahko preberete tukaj (v angleščini)._ga 24 mesecev; _gat 1 minuta; _gid 24 ur

S podajo soglasja v piškotke, se uporabnik strinja s shranjevanjem piškotkov in dostopom do piškotkov (oz. podatkov, pridobljenih s piškotki), že shranjenih v uporabnikovi napravi.

Uporabnik lahko o tem, ali in katere piškotke lahko upravljavci oziroma ponudniki namestijo na njegovo opremo, odloči tudi z ustreznimi nastavitvami v svojem spletnem brskalniku.

Google Analytics
Na spletnem mestu se uporabljajo le piškotki, s katerimi se pridobijo informacije o načinu uporabe spletnega mesta. To so piškotki, ki preko podatka o IP-naslovu omogočajo analizo pogostosti in vsebine brskanja po spletnem mestu ter nekaterih vedenjskih vzorcev uporabnika (npr. uporabnikova pot na strani in čas obiska). Podatke hranimo do 26 mesecev od nastanka, kar nam omogoča letno primerjavo obiska, uspešnosti in uporabniške izkušnje spletnega mesta.

Ponudnik Računsko sodišče Republike Slovenije na spletnem mestu www.rs-rs.si izbranim tretjim osebam (Google Analytics) omogoča, da na uporabnikovo opremo namestijo svoje piškotke (t. i. piškotki tretjih). Uporabnik s podajo soglasja za uporabo piškotkov daje soglasje ponudniku Računsko sodišče Republike Slovenije in tretjim osebam (Google Analytics)

2. Uporaba objavljenih vsebin

Računsko sodišče Republike Slovenije deluje po načelih odprtosti in transparentnosti, zato želi z objavo najširšega nabora vsebin s svojega delovnega področja omogočiti enako uresničevanje pravice fizičnih in pravnih oseb, da pridobijo informacije javnega značaja. 

Prizadevamo si, da javnost čim bolje in sprotno obveščamo o delovanju Računskega sodišča Republike Slovenije. Objavljene vsebine so informacije javnega značaja. Vse vsebine so prosto dostopne, v celoti pa je dovoljena tudi njihova ponovna uporaba, v pridobitni ali nepridobitni namen.

Informacija javnega značaja je informacija, ki izvira iz delovnega področja organa, nahaja pa se v obliki dokumenta, zadeve, dosjeja, registra, evidence ali drugega dokumentarnega gradiva, ki ga je organ izdelal sam, v sodelovanju z drugim organom, ali pridobil od drugih oseb. Ponovna uporaba informacij javnega značaja pomeni uporabo s strani fizičnih oseb ali pravnih oseb za pridobitne ali nepridobitne namene razen za prvotni namen v okviru javne naloge, zaradi katerega so bili dokumenti izdelani. Informacije javnega značaja so skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja prosto dostopne pravnim ali fizičnim osebam.

3. Omejitev odgovornosti 

Uporabniki vsebine spletnega mesta uporabljajo na lastno odgovornost. Računsko sodišče Republike Slovenije ne prevzema civilne ali kazenske odgovornosti glede posledic uporabe informacij na teh straneh.

Posebej opozarjamo, da informacije na spletnih straneh Računskega sodišča Republike Slovenije:

 • niso nujno natančne reprodukcije uradnih besedil; edina verodostojna so besedila, objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije ali v originalnih dokumentih; 
 • niso nujno celovite, popolne, točne ali posodobljene; 
 • občasno vključujejo povezave do zunanjih spletnih strani, ki so izven nadzora Računskega sodišča Republike Slovenije, zaradi česar zanje ne more prevzeti nikakršne odgovornosti; 
 • niso strokovni ali pravni nasveti.

Niti Računsko sodišče Republike Slovenije niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, ni odgovorna za morebitno občasno nedelovanje strani in s tem povezane nevšečnosti ali izgube na strani uporabnikov spletnega mesta.

Računsko sodišče Republike Slovenije si ne glede na razlog pridržuje pravico do spreminjanja, dodajanja ali odstranitve spletnih strani (v celoti ali delno) brez predhodnega opozorila in ne prevzema odgovornosti za kakršne koli posledice takšnih sprememb. 

Ta izjava ne omejuje odgovornosti Računskega sodišča Republike Slovenije za delovanje v nasprotju z veljavno zakonodajo, niti ne izključuje odgovornosti za dejanja, za katera izključitev odgovornosti ni zakonsko dovoljena.

4. Izjava o varstvu osebnih podatkov

Računsko sodišče Republike Slovenije osebne podatke obdeluje skladno s Splošno uredbo EU o varstvu podatkov (General Data Protection Regulation, GDPR). 

Računsko sodišče od obiskovalcev spletnih strani sistematično zbira in obdeluje naslednjo vrsto podatkov: 

 • podatek o naslovu elektronske pošte posameznikov, ki so nedvoumno izrazili željo po obveščanju o novostih in spremembah na spletnih straneh (novice, revizije ali oboje).

Pri tem izjavljamo, da:

 • bomo podatke uporabili izključno za namen obveščanja o spremembah na spletni strani Računskega sodišča Republike Slovenije (kategorija novice, revizije ali oboje),
 • da bomo podatke hranili do prejema obvestila o preklicu privolitve;
 • da lahko preklic svoje privolitev posameznik kadarkoli posreduje na elektronski naslov organa
 • osebne podate obdeluje zgolj Računsko sodišče Republike Slovenije, Slovenska cesta 50, Ljubljana in da bodo do njih lahko dostopali zgolj zaposleni pri organu, kadar bo to nujno za izvedbo njihovih nalog;
 • je pooblaščena oseba za varstvo podatkov pri organu svetovalka predsednika Vesna Uršič Simoniti (01 478 5143);
 • ima posameznik pravico do vložitve pritožbe pri nadzornem organu, ki je: Informacijski pooblaščenec, Zaloška 59, Ljubljana.

Vsebina te strani je bila nazadnje posodobljena 30. 11. 2018.