Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Revizija

  Revizija pravilnosti postopkov Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji pri gradnji predora Šentvid

  Zadnja sprememba:
  11. 8. 2009

  Podatki o reviziji

  Revidiranec/ci:

  Cilj revizije:

  Izrek mnenja o pravilnosti postopkov pri gradnji predora Šentvid.

  Revidirano obdobje:

  Sklep o reviziji:
  Številka sklepa: 1201-3/2007-2 in 1201-3/2007-11 z dne 28. 11. 2007
  Datum: 15. 6. 2007

  Opombe:

  Pravilnost postopkov pri gradnji predora Šentvid

  Računsko sodišče je na novinarski konferenci 11. 3. 2009 predstavilo dve poročili. Prvo poročilo se nanaša na pravilnost postopkov pri gradnji predora Šentvid, predvsem na upravičenost gradnje predora s polnim priključkom na Celovško cesto, z dopolnitvijo gradbenega dovoljenja, s postopki oddaje javnega naročila za gradnjo predora in z nadzorom pristojnega Ministrstva za promet nad izvajanjem pogodbe. Revidiranci so bili Ministrstvo za promet, Ministrstvo za okolje in prostor in Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, d. d., vsi trije revidiranci pa so prejeli negativno mnenje.

  Pri Ministrstvu za promet je bilo ugotovljeno, da investicijska dokumentacija ni bila izdelana v skladu s predpisi, investicijski stroški so bili podcenjeni, izračun družbeno-ekonomske upravičenosti polnega priključka je bil metodološko sporen in zato upravičenost polnega priključka ni bila dokazana. Prav tako je bil pomanjkljiv nadzor nad poslovanjem DARS-a, saj ministrstvo ni ugotovilo, da je DARS začel z gradnjo tripasovnega predora že pred izdajo sklepa ministra za promet o odobritvi polnega priključka na Celovško cesto. 

  Ministrstvo za okolje in prostor je odgovorno, da izdano gradbeno dovoljenje ni bilo v skladu z lokacijskim načrtom. Omogočilo je, da se je gradnja nove različice (polni priključek) začela prej, preden je bila ta različica umeščena v prostor. 

  DARS je odgovoren za kršitev predpisov o javnem naročanju v razpisni in porazpisni (izvedbeni) fazi ter pri postopkih oddaje dodatnih del:

  • opustitev 31% popusta za drugo cev (popust le na 35% izvedenih del predorov);
  • izločitev priključnih cevi (nova pogodba z višjimi cenami);
  • sprememba načina obračunavanja (dražje kot v razpisu).

  Stroški predora so naraščali iz 41 na 123 milijonov evrov, stroški celotne trase pa iz 136 na 309 milijonov evrov.

  Poročilo je bilo posredovano Vrhovnemu državnemu tožilstvu v nadaljnjo obravnavo.

  Predstavitev z novinarske konference

  Deli vsebino