Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

    Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

    Novica

    Prvi rezultati ankete o zadovoljstvu s predšolsko vzgojo

    Konec avgusta je Računsko sodišče RS v okviru Revizije o zagotavljanju predšolske vzgoje v letih 2003-2006 pristopilo k izvajanju anonimne ankete o zadovoljstvu s predšolsko vzgojo in realni dostopnosti vrtcev.

    Do roka za oddajo ankete, 10. oktobra 2006, smo prejeli 542 izpolnjenih anket, in sicer 137 elektronskih ter 405 natisnjenih verzij. Vsem sodelujočim se za množičen odziv na naše povabilo k sodelovanju iskreno zahvaljujemo. Posebno zahvalo namenjamo medijem, ki so z objavo obvestila o možnosti sodelovanja v anketi pripomogli k široki obveščenosti in posledično velikemu odzivu. V analizi podanih mnenj staršev predšolskih otrok med drugim ugotavljamo, da so tako starši, kot sami otroci sicer zelo zadovoljni s storitvami vrtcev, žal pa mnogo manj s Pravilnikom o plačilih staršev, saj jih večina (76 odstotkov) meni, da trenutna zakonodaja ne omogoča pravične razporeditve staršev v veljavne plačilne razrede glede na njihov dohodkovni oz. premoženjski položaj. Med posameznimi pomanjkljivostmi vrtcev starši najvišje uvrščajo plesne urice, tečaje jezika ter ostale športne aktivnosti, katere vrtci ponujajo v obliki dodatno plačljivih storitev, za katere kar 69 odstotkov anketiranih meni, da bi morale biti vključene v osnovni program in ceno vrtca.

    V nadaljevanju podajamo le nekaj ilustrativnih rezultatov analize prejetih odgovorov:

    Kako so vaši otroci zadovoljni s storitvami vrtca?

    Kako so vaši otroci zadovoljni s storitvami vrtca?

    Legenda: 1 - najmanj zadovoljni, 5 - zelo zadovoljni

    Lestvica pomanjkljivosti in slabosti storitev vrtca

    Lestvica pomanjkljivosti in slabosti storitev vrtca

    Legenda: 0 - ne predstavlja slabosti, 5 - največja slabost

    Ali menite, da so razlike v ceni programov v vrtcih za enakovredne programe:

    Ali menite, da so razlike v ceni programov v vrtcih za enakovredne programe:

    Ali menite, da trenutna zakonodaja omogoča pravično razporeditev staršev v veljavne plačilne razrede glede na njihov dohodkovni / premoženjski položaj?

    Pravičnost razporeditve staršev vplačilne razrede

     

    Rezultate podanih mnenj iz zbranih anket bo računsko sodišče v celoti objavilo v revizijskem poročilu. Seveda rezultati ankete ne predstavljajo pravih revizijskih razkritij, vsekakor pa bodo služili kot ilustrativna dopolnitev le-teh.

    V revizijskem poročilu bo računsko sodišče predvidoma Ministrstvu za šolstvo in šport predlagalo tudi predloge sprememb in dopolnil v sistemu predšolske vzgoje.