Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Novica

  Predstavitev poročila o delu računskega sodišča v letu 2022 v državnem zboru in državnem svetu

  Poslanci državnega zbora so na 10. redni seji Komisije za nadzor javnih financ, ki je potekala 8. junija 2023, obravnavali poročilo o delu računskega sodišča v letu 2022, ki ga je skupaj z drugo namestnico ​mag. Mojco Planinšek predstavila predsednica računskega sodišča Jana Ahčin. Predsednica računskega sodišča je že ob izdaji Poročila o delu 2022 izpostavila, da so kljub spremembam na vodilnih položajih na računskem sodišču v preteklem letu obdržali pravo smer in izvedli številne izredno zanimive in pomembne revizije.

  Predsednica računskega sodišča na predstavitvi Poročila o delu 2022 v državnem zboru (Fotografija: Državni zbor/Matija Sušnik)

  Na seji Komisije za nadzor javnih financ sta predsednica in namestnica poleg  poročila o delu posebej izpostavili in predstavili revizije pravilnosti financiranja volilnih kampanj ter revizijsko poročilo na temo izvajanja stanovanjske politike. V razpravi sta odgovorili na vprašanja poslanke in poslancev. Državni svetniki pa so poročilo o delu računskega sodišča za leto 2022 obravnavali na 4. redni seji Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, ki je potekala v sredo, 26. aprila 2023. Predsednica računskega sodišča jim je predstavila ključne poudarke iz pristojnosti računskega sodišča, tako revizijske, svetovalne, izobraževalne ter glede izdajanja revizijskih standardov. Dotaknila se je tako področja finančne neodvisnosti, ki se tudi formalno ureja ter obveznih revizij in nalog, ki so računskemu sodišču naložene na podlagi drugih zakonov. V razpravi je odgovorila tudi na vprašanja o revizijah volilnih kampanj in političnih strank ter zahtevah za odzivno poročilo.

  Tako v državnem zboru kot tudi  v državnem svetu je predsednica računskega sodišča Jana Ahčin izpostavila željo po tesnejšem sodelovanju računskega sodišča z obema institucijama, tudi s predstavitvami oz. obravnavo konkretnih revizijskih poročil.

  V letu 2022 je računsko sodišče v revizijah naslavljajo številna pomembna področja, predsednica Ahčin pa je zagotovila, da bo s svojim delovanjem, skupaj s sodelavci, poskrbela, da bo računsko sodišče tudi v prihodnje z neodvisnim in strokovnim delovanjem, tako prek revidiranja poslovanja uporabnikov javnih sredstev kot tudi prek svetovanja, prispevalo k bolj pravilni in smotrni porabi javnih sredstev. Osrednje vodilo pri delu računskega sodišča pa bo tudi v prihodnje zagotoviti neodvisnost, objektivnost in učinkovitost računskega sodišča.

  Prilogi:
  Infografike ključnih rezultatov
  Poročilo o delu 2022