Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Revizija

  Pravilnost poslovanja Varuha človekovih pravic RS v letu 2022

  Zadnja sprememba:
  17. 1. 2024

  Podatki o reviziji

  Revidiranec/ci:

  Cilj revizije:

  Izrek mnenja o pravilnosti poslovanja Varuha človekovih pravic Republike Slovenije v letu 2022.

  Revidirano obdobje:
  2022

  Sklep o reviziji:
  Številka sklepa: 320-2/2023/2
  Datum: 11. 1. 2023

  Opombe:

  Pravilnost poslovanja Varuha človekovih pravic Republike Slovenije

  Računsko sodišče je izvedlo revizijo pravilnosti poslovanja Varuha človekovih pravic Republike Slovenije, pri čemer je bil cilj revizije izrek mnenja o njegovi pravilnosti poslovanja v letu 2022.

  Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja Varuha človekovih pravic Republike Slovenije v letu 2022 izreklo mnenje s pridržkom.

  Pri revidiranju plač in drugih izdatkov zaposlenim računsko sodišče ni ugotovilo nepravilnosti.

  Pri revidiranju delnih tekočih in investicijskih odhodkov je računsko sodišče ugotovilo, da je Varuh človekovih pravic Republike Slovenije javnim uslužbencem zagotavljal pravice v večjem obsegu, kot jim jih omogočajo predpisi. Pri oddaji javnega naročila za storitve čiščenja ni ustrezno  določil pogoja za sodelovanje v postopku javnega naročanja in ni predvidel zadostnih dokazil za izpolnjevanje meril za oddajo javnega naročila,  prav tako pri navedenih storitvah pri valorizaciji denarnih obveznosti ni upošteval določil veljavnih predpisov, ki jih v večletnih pogodbah dogovarjajo pravne osebe javnega sektorja, pred plačilom računov pa ni preverjal pravnega temelja in višine obveznosti,  za opravljanje dela, kjer so obstajali elementi delovnega razmerja, ni sklenil ustrezne pogodbe. V več primerih ni predobremenil proračuna v zahtevanem roku in v nekaterih primerih je prevzemal obveznosti prek dovoljenega obsega prevzemanja obveznosti v breme proračunov prihodnjih let za nedopustno časovno obdobje.

  Računsko sodišče je Varuhu človekovih pravic Republike Slovenije podalo priporočila za izboljšanje poslovanja in zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora Varuh človekovih pravic Republike Slovenije izkazati odpravo nepravilnosti.

   

  Deli vsebino