Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Revizija

  Učinkovitost ravnanja s kratkoročnimi terjatvami v obdobju od 2014 do 2020

  Zadnja sprememba:
  30. 12. 2022

  Podatki o reviziji

  Revidiranec/ci:

  Cilj revizije:

  Izrek mnenja o učinkovitosti ravnanja s kratkoročnimi terjatvami v obdobju od 2014 do 2020.

  Revidirano obdobje:
  2014-2020

  Sklep o reviziji:
  Številka sklepa: 320-8/2021/2
  Datum: 14. 7. 2021

  Opombe:

  Učinkovitost ravnanja s kratkoročnimi terjatvami iz naslova EU sredstev in iz naslova unovčenih poroštev

  Računsko sodišče je izvedlo revizijo učinkovitosti Ministrstva za finance pri ravnanju s kratkoročnimi terjatvami iz naslova EU sredstev in kratkoročnimi terjatvami iz naslova unovčenih poroštev v obdobju od leta 2014 do leta 2020. Učinkovitost ravnanja je ocenilo skozi postopke evidentiranja tovrstnih terjatev v knjigovodskih evidencah, njihove izterjave in njihovega spremljanja oziroma poročanja. Postopke evidentiranja, izterjave in spremljanja je ocenilo prek ustreznosti pravnih aktov in ustreznosti njihovega dejanskega izvajanja.
  Računsko sodišče je ugotovilo, da pravni akti pri ravnanju s kratkoročnimi terjatvami iz naslova EU sredstev in pri ravnanju s kratkoročnimi terjatvami iz naslova unovčenih poroštev določajo odgovorne osebe, povezane s postopki evidentiranja, izterjave in spremljanja, so pa v določenih delih pomanjkljivi in med seboj neusklajeni. Pri ustreznosti izvajanja postopkov pri ravnanju s kratkoročnimi terjatvami iz naslova EU sredstev je računsko sodišče ugotovilo, da se je pri postopkih evidentiranja popis izvajal v neskladju s pravnim aktom, izterjava terjatev se ni izvajala v skladu s Pravilnikom o računovodstvu, pri postopkih spremljanja pa je bilo vodstvo Ministrstva za finance s poročilom seznanjeno o stanju kratkoročnih terjatev iz naslova EU sredstev. Pri ustreznosti izvajanja postopkov pri ravnanju s kratkoročnimi terjatvami iz naslova unovčenih poroštev je računsko sodišče ugotovilo, da se je pri postopkih evidentiranja popis izvajal v neskladju s pravnim aktom. Ker se popravki vrednosti terjatev do družb v stečaju, ki so zavarovane z nekakovostnimi zavarovanji, ne oblikujejo, je v celotnem obdobju do zaključka stečajnega postopka stanje tovrstnih terjatev izkazano v previsokem znesku in ne odraža poštenega stanja sredstev. Vodstvo Ministrstva za finance ni bilo seznanjeno s poročilom o državnih poroštvih.
  Računsko sodišče je podalo mnenje, da je bilo Ministrstvo za finance delno učinkovito tako pri ustreznosti pravnih aktov kot pri dejanski izvedbi postopkov evidentiranja, izterjave in spremljanja kratkoročnih terjatev iz naslova EU sredstev in kratkoročnih terjatev iz naslova unovčenih poroštev. Računsko sodišče je Ministrstvu za finance podalo več priporočil za izboljšanje ravnanja s tovrstnimi terjatvami.

   

  Deli vsebino