Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Revizija

  Učinkovitost Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pri vzpostavitvi pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti in pri nadzoru nad njunim izvajanjem v obdobju od leta 2017 do 30. 6. 2021

  Zadnja sprememba:
  23. 10. 2023

  Podatki o reviziji

  Revidiranec/ci:

  Cilj revizije:

  Izrek mnenja o učinkovitosti Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pri vzpostavitvi pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti in pri nadzoru nad njunim izvajanjem v obdobju od leta 2017 do 30. 6. 2021.

  Revidirano obdobje:
  1. 1. 2017 do 30. 6. 2021

  Sklep o reviziji:
  Številka sklepa: 320-6/2021/5
  Datum: 4. 11. 2021

  Opombe:

  Vzpostavitev pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti in nadzor nad njunim izvajanjem

  Računsko sodišče je leta 2014 izdalo revizijsko poročilo o zagotavljanju izvajanja in nadzora nad pokopališko in pogrebno dejavnostjo ter urejanjem pokopališč v obdobju od leta 2009 do leta 2012, v katerem je ugotovilo številne neučinkovitosti pri vzpostavitvi pogojev za izvajanje ter pri nadzoru nad izvajanjem pokopališke in pogrebne dejavnosti ter urejanjem pokopališč. V tistem obdobju je to področje urejal Zakon o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč, ki je bil sprejet leta 1984. Od leta 2016 je v veljavi Zakon o pokopališki in pogrebni dejavnosti (ZPPDej), ki je izvajanje pokopališke in pogrebne dejavnosti uredil na novo, zato se je računsko sodišče odločilo, da izvede ponovno revizijo tega področja za obdobje od leta 2017 do 30. 6. 2021.

  Računsko sodišče je na podlagi izvedene revizije podalo mnenje, da je bilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (zdaj Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport) pri vzpostavitvi pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti ter pri nadzoru nad njunim izvajanjem v obdobju od leta 2017 do 30. 6. 2021 neučinkovito.
  Ministrstvo ni vzpostavilo ustreznih pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti, ker ni predlagalo sprememb in dopolnitev ZPPDej, tako da bi ta celovito, jasno, nedvoumno in sistemsko enotno urejal izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti. Ministrstvo ni prispevalo k pravočasni uveljavitvi podzakonskih in drugih predpisov za izvajanje pogrebne dejavnosti, dovoljenja za opravljanje pogrebne dejavnosti je podelilo tudi izvajalcem, ki niso izpolnjevali vseh predpisanih pogojev. Ministrstvo ni izvajalo nadzora nad skladnostjo predpisov občin in njihovega izvajanja z ZPPDej. Zaradi navedenega v 3 letih in pol po zakonskem roku za uskladitev dejavnosti z ZPPDej skoraj tretjina občin ni sprejela odloka o pokopališkem redu po ZPPDej, 24-urna dežurna služba pa se je izvajala le v slabi tretjini občin.
  Računsko sodišče je za odpravo ugotovljenih neučinkovitosti od ministrstva zahtevalo izvedbo popravljalnih ukrepov, za izboljšanje poslovanja pa mu je podalo več priporočil.

   

  Deli vsebino