Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Revizija

Sistem dela z nadarjenimi in sistem šolskih tekmovanj v letu 2017

Zadnja sprememba:
15. 4. 2021

Podatki o reviziji

Revidiranec/ci:

Cilj revizije:

Smotrnost ureditve dela z nadarjenimi in sistema šolskih tekmovanj v letu 2017.

Revidirano obdobje:
leto 2017

Sklep o reviziji:
Številka sklepa: 320-2/2018/3
Datum: 15. 3. 2018

Opombe:

Sistem dela z nadarjenimi in sistem šolskih tekmovanj

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in Zavod Republike Slovenije za šolstvo (ZRSŠ) sta bila pri ureditvi sistema dela z nadarjenimi učenci in dijaki in sistema šolskih tekmovanj v letu 2017 neučinkovita.

MIZŠ ni poskrbelo za vzpostavitev ustreznih strateških, pravnih in strokovnih podlag za enakopravno obravnavo nadarjenih učencev in dijakov pri razvijanju njihove nadarjenosti, ZRSŠ pa ni bil dovolj aktiven pri posodabljanju strokovnih usmeritev za delo z njimi v šolah. Učenci in dijaki niso imeli enakopravnih možnosti za sodelovanje na šolskih tekmovanjih, saj so bile te odvisne od finančne in kadrovske zmožnosti šol. MIZŠ namreč ni zagotovilo ustreznega načina sofinanciranja šolskih tekmovanj z vidika pokrivanja stroškov udeležbe šol in pokrivanja stroškov organizatorjev tekmovanj. Pri sofinanciranju prek javnega razpisa, katerega izvajanje je bilo brez ustrezne podlage preneseno na ZRSŠ, sredstva niso bila razdeljena na dovolj jasen in pregleden način, organizatorji pa so bili neenakopravno obravnavani.

Računsko sodišče je MIZŠ in ZRSŠ podalo priporočila, od MIZŠ pa je zahtevalo tudi predložitev odzivnega poročila.

Deli vsebino