Skoči do osrednje vsebine

Novica

Srečanje in podpis skupne izjave predsednikov vrhovnih revizijskih institucij v Trstu

Predsedniki vrhovnih revizijskih institucij iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Črne gore in Slovenije so včeraj v Trstu podpisali skupno izjavo, ki je rezultat sedmih nacionalnih revizijskih poročil o upravljanju intervencij v primeru nenadnega onesnaženja v Jadranskem morju, izvedenih od novembra 2019 do junija 2021.

Skupinska fotografija predsednikov vrhovnih revizijskih institucij in utrinek s podpisa izjave

Skupni izjavi je priložen zbornik kratkih povzetkov posameznih revizijskih poročil in naslavlja nujnost sprejetja ukrepov za krepitev sistemov za preprečevanje in odzivanje v primeru onesnaženja morja. Okoljsko tveganje zahteva čezmejno sodelovanje za obvladovanje izrednih razmer s sprejetjem skupnega načrta za odzivanje v izrednih razmerah za vse države, ki mejijo na Jadransko morje, in organizacijo skupnih usposabljanj.

Namen skupne izjave je tudi poziv k ustanovitvi stalnega odbora ali platforme za strokovno sodelovanje pri  izmenjavi informacij, izkušenj in razvoju skupnih okoljskih projektov, osredotočenih na preprečevanje in odzivanje v primerih onesnaženja morja.

Srečanja se je udeležil tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel

Skupna izjava vseh VRI in zbornik kratkih povzetkov sta v prilogi. Celotna revizijska poročila in drugo gradivo vsake posamezne VRI najdete na povezavah, ki so navedene za vsakim kratkim povzetkom.

Priloga:

Skupna izjava vseh VRI in zbornik kratkih povzetkov (v angleškem jeziku)

Povezava:
Revizijsko poročilo Učinkovitost sistema upravljanja intervencij v primeru nenadnega onesnaženja Jadranskega morja