Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Srečanje in podpis skupne izjave predsednikov vrhovnih revizijskih institucij v Trstu

Predsedniki vrhovnih revizijskih institucij iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Črne gore in Slovenije so včeraj v Trstu podpisali skupno izjavo, ki je rezultat sedmih nacionalnih revizijskih poročil o upravljanju intervencij v primeru nenadnega onesnaženja v Jadranskem morju, izvedenih od novembra 2019 do junija 2021.

Skupinska fotografija predsednikov vrhovnih revizijskih institucij in utrinek s podpisa izjave

Skupni izjavi je priložen zbornik kratkih povzetkov posameznih revizijskih poročil in naslavlja nujnost sprejetja ukrepov za krepitev sistemov za preprečevanje in odzivanje v primeru onesnaženja morja. Okoljsko tveganje zahteva čezmejno sodelovanje za obvladovanje izrednih razmer s sprejetjem skupnega načrta za odzivanje v izrednih razmerah za vse države, ki mejijo na Jadransko morje, in organizacijo skupnih usposabljanj.

Namen skupne izjave je tudi poziv k ustanovitvi stalnega odbora ali platforme za strokovno sodelovanje pri  izmenjavi informacij, izkušenj in razvoju skupnih okoljskih projektov, osredotočenih na preprečevanje in odzivanje v primerih onesnaženja morja.

Srečanja se je udeležil tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel

Skupna izjava vseh VRI in zbornik kratkih povzetkov sta v prilogi. Celotna revizijska poročila in drugo gradivo vsake posamezne VRI najdete na povezavah, ki so navedene za vsakim kratkim povzetkom.

Priloga:

Skupna izjava vseh VRI in zbornik kratkih povzetkov (v angleškem jeziku)

Povezava:
Revizijsko poročilo Učinkovitost sistema upravljanja intervencij v primeru nenadnega onesnaženja Jadranskega morja