Skoči do osrednje vsebine

Novica

Revizijska poročila: Financiranje volilnih kampanj za volitve predsednika republike v letu 2022

V revizijah pravilnosti financiranja volilnih kampanj za volitve predsednika republike v letu 2022 je Računsko sodišče Republike Slovenije 2 organizatorjema volilnih kampanj izreklo pozitivno mnenje o pravilnosti poslovanja v skladu z Zakonom o v volilni in referendumski kampanji (ZVRK), 2 organizatorjema pa mnenje s pridržkom. Pozitivno mnenje o poročanju v skladu z ZVRK je izreklo 3 organizatorjem volilne kampanje, enemu pa mnenje s pridržkom. Na podlagi opravljenih revizij so organizatorji upravičeni do delnega povračila stroškov volilnih kampanj v znesku 135 tisoč EUR. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti so morali 3 organizatorji v humanitarne namene vplačati skoraj 4 tisoč EUR. 

V skladu z 29. členom ZVRK mora računsko sodišče v 6 mesecih po roku za zaprtje volilnega računa opraviti revizijo pri organizatorjih volilne kampanje, ki imajo pravico do delnega povračila stroškov volilne kampanje. Računsko sodišče je za volilno kampanjo za volitve predsednika republike opravilo obvezne revizije 4 organizatorjev volilnih kampanj, in sicer za kandidate Natašo Pirc Musar, dr. Anžeta Logarja, dr. Milana Brgleza in dr. Vladimirja Prebiliča. Računsko sodišče je preverilo višino zbranih in porabljenih sredstev volilne kampanje, skladnost ravnanja z določili ZVRK ter točnost podatkov v poročilih o volilnih kampanjah.


Organizatorji so za stroške volilnih kampanj skupaj porabili skoraj 507 tisoč EUR, skupni znesek delnega povračila stroškov za organiziranje in financiranje volilne kampanje, do katerega so upravičeni, pa znaša 135 tisoč EUR. Računsko sodišče ugotavlja, da se je obseg stroškov 4 volilnih kampanj za volitve predsednika republike za leto 2022 povečal za 265 % glede na primerljive stroške 3 volilnih kampanj leta 2017, ki so tedaj znašali skupaj 139 tisoč EUR. Povprečen strošek volilne kampanje na kandidata se je s 46 tisoč EUR v letu 2017 povečal na skoraj 127 tisoč EUR v letu 2022, pri čemer so največji stroški volilne kampanje znašali skoraj 190 tisoč EUR, najnižji pa dobrih 20 tisoč EUR.

Računsko sodišče je ugotovilonepravilnosti v skupnem znesku 5,4 tisoč EUR, ki se nanašajo predvsem na plačilo računov, ki jih ni mogoče obravnavati kot stroške volilne kampanje, nedovoljene prispevke ter neporavnane obveznosti z volilnega računa. Računsko sodišče je ugotovilo tudi, da je en kandidat prepozno odprl volilni račun. Znesek ugotovljenih nepravilnosti je v kampanji leta 2022 nižji, kot je bil v kampanji leta 2017 (znesek vseh nepravilnosti je znašal 21,2 tisoč EUR), so pa nepravilnosti primerljive po vsebini: organizatorji so za volilne kampanje z volilnega računa največkrat plačevali stroške, ki po vsebini ne sodijo med stroške volilne kampanje.

Skupni znesek delnega povračila stroškov volilne kampanje je leta 2022 za približno 50 % presegel delno povračilo, izplačano organizatorjem volilne kampanje leta 2017, predvsem ker se je več volivcev udeležilo volitev za predsednika republike in ker so bili v volilni kampanji leta 2017 do delnega povračila upravičeni 3 kandidati, v volilni kampanji leta 2022 pa 4 kandidati za predsednika.

Priloga:
Infografika - Revizijska poročila: Financiranje volilnih kampanj za volitve predsednika republike v letu 2022