Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Novica

  Predsednica računskega sodišča predala Poročilo o delu 2023 predsednici državnega zbora

  Predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič je v torek, 26. marca 2024, sprejela predsednico računskega sodišča Jano Ahčin, ki ji je predala poročilo o delu računskega sodišča za leto 2023.

  Predsednica računskega sodišča je ob predaji Poročila o delu 2023 izpostavila, da so tudi v preteklem letu na računskem sodišču sledili ključnim vodilom – neodvisnosti, objektivnosti in učinkovitosti delovanja, ki je usmerjala njihovo delo pri vseh temeljnih aktivnostih, začenši z izbiro programa revizij, njihovim izvajanjem in predstavitvijo revizijskih ugotovitev, vse do spremljanja dejanske uveljavitve predlaganih sprememb v poslovanju uporabnikov javnih sredstev oziroma v sistemskem urejanju posameznih področij njihovega delovanja.

  Skupinska fotografija predsednice računskega sodišča Jane Ahčin in predsednice državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič, ki v malem salonu državnega zbora v rokah drži poročilo o delu računskega sodišča za leto 2023. Za njima grb Republike Slovenije in napis Republika Slovenija Državni zbor.

  V pogovoru sta se predsednici državnega zbora in računskega sodišča med drugim dotaknili ureditve plač funkcionarjev in javnih uslužbencev, ki se v praksi kaže v nesprejemljivih anomalijah, kot je na primer ta, da plače javnih uslužbencev velikokrat še vedno presegajo plačne razrede funkcionarjev znotraj iste institucije, celo kadar so ti v funkciji predstojnikov. Predsednica računskega sodišča je izpostavila tudi zakonodajne rešitve, ki so računskemu sodišču v preteklem letu naložile nove naloge in so bile sprejete brez predhodnega usklajevanja. Izrazila pa je zadovoljstvo s sprejetjem novele zakona o javnih financah, po katerih neodvisni ustavni organi sami določajo obseg svojih finančnih načrtov, s tem pa je zagotovljena njihova finančna avtonomija in z implementacijo zakonskih predlogov, ukrepov in priporočil računskega sodišča, ki izboljšujejo uporabo javnih sredstev.

  Predsednico državnega zbora mag. Urško Klakočar Zupančič je predsednica računskega sodišča Jana Ahčin na srečanju tudi predhodno povabila na obeležitev pomembnega jubileja, in sicer na slovesnost ob 30-letnici delovanja računskega sodišča, ki bo potekala v decembru.

  Sogovornici sta se strinjali, da je delo neodvisnih nadzornih institucij izredno pomembno, saj pripomore k ohranjanju zaupanja javnosti v ključne institucije ter zagotavljanju integritete in stabilnosti demokratične družbe.

  slika z naslovnico Poročilo o delu računskega sodišča v letu 2023 in ključnimi rezultati

  Prilogi:
  Infografike ključnih rezultatov
  Poročilo o delu 2023