Skoči do osrednje vsebine

Novica

Mednarodna konferenca VRI Francije o prihodnosti Evrope po zdravstveni krizi z odprtim forumom za civilno družbo

Vrhovna revizijska institucija (VRI) Francije je 14. in 15. marca 2022 v okviru francoskega predsedovanja Evropski uniji organizirala mednarodno konferenco o prihodnosti Evrope po zdravstveni krizi. V razpravah med vodji evropskih in drugih vrhovnih revizijskih institucij je sodeloval tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Predsedniki VRI so ob tej priložnosti podpisali tudi skupno izjavo. Namen slednje je bila zaveza k plodnemu sodelovanju med institucijami po pandemiji covida-19 za zaščito vrednot in načel, ki so temelj vladavine prava. Hkrati pa izjava vsebuje tudi obsodbo neutemeljenih vojaških napadov Ruske Federacije na Ukrajino in podporo ukrajinskemu ljudstvu.

Prvi dan mednarodne konference je bil namenjen izmenjavi pridobljenih izkušenj v zdravstveni krizi, analizi vloge VRI in izmenjavi dobrih praks za premagovanje prihodnjih izzivov. Po otvoritvenem srečanju z gostiteljem, prvim predsednikom VRI Francije Pierrom Moscovicijem, ki je izpostavil temeljno vlogo VRI pri zagotavljanju učinkovite porabe javnega denarja, in predsednikom Evropskega računskega sodišča (ECA) Klausom-Heinerjem Lehnejem so potekale tudi številne okrogle mize o spremljanju učinkovitosti ukrepanja proti covidu-19, nadzoru pravilnosti izdatkov v času zdravstvene krize ter o krepitvi in posodobitvi VRI. Dogodek je združil prek 370 predstavnikov številnih VRI in drugih institucij. Sklepni besedi prvega dne sta podala Pierre Moscovici in Federica Mogherini, nekdanja visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko.

Drugi dan je v okviru mednarodne konference potekal odprt forum za civilno družbo, ki je združil strokovnjake iz javnega in zasebnega sektorja, predstavnike nacionalnih in mednarodnih institucij, akademike in državljane. Razpravljali so o temah, ki bodo oblikovale jutrišnjo Evropo. Srečanje sta otvorila Pierre Moscovici in Joseph Stiglitz, Nobelov nagrajenec za ekonomijo. V okviru foruma so potekale tudi okrogle mize na temo reforme evropskega okvira javnih financ, socialne in zdravstvene Evrope, gospodarskega, industrijskega in digitalnega okrevanja in suverenosti ter zelene Evrope. Odprtega dialoga o prihodnosti Evrope se je udeležilo več kot 900 ljudi.

Hkrati je v sredo, 16. marca 2022 potekalo tudi srečanje vodij vrhovnih revizijskih institucij (VRI) v okviru mreže VRI držav kandidatk in potencialnih kandidatk za članstvo v EU in Evropskega računskega sodišča (ECA). Dogodek je potekal v organizaciji SIGMA, skupne pobude Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in Evropske unije. Predsednik računskega sodišča se je tako srečal tudi s predsedniki in drugimi predstavniki VRI držav kandidatk in potencialnih kandidatk ter tudi s predstavniki SIGMA.

Ob robu dogodkov so bila omogočena tudi bilateralna srečanja, ki so po dolgem času lahko potekala v živo.