Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Poročilo o delu

Letno poročilo 2016

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je 6. 4. 2017 predsedniku državnega zbora dr. Milanu Brglezu predal Letno poročilo Računskega sodišča RS za leto 2016  in ob tem poudaril, da je bilo leto 2016 za računsko sodišče zelo pomembno, saj smo z nekaterimi revizijami, predvsem v bančnem sektorju, osvetlili določena področja, ki odločilno vplivajo na stanje javnih financ in ki jih do sedaj še nismo revidirali.

V pogovoru s predsednikom državnega zbora je izpostavil izjemen pomen spremembe Zakona o Banki Slovenije in nedvomno potrebo po spremembi Zakona o javnih financah. Poseben poudarek je bil namenjen tudi pomanjkljivemu nadzoru nad ambicijami lokalnih skupnosti, da bi javna sredstva vlagali v kapitalske naložbe, ter vprašanju učinkovitosti črpanja sredstev EU.

Predsednik Vesel je ob uradni predaji letnega poročila izpostavil zelo dobro sodelovanje z državnim zborom, predvsem s komisijo za nadzor javnih financ, hkrati pa izrazil zadovoljstvo tudi glede intenzivnejšega sodelovanja z drugimi delovnimi telesi državnega zbora. Dejal je, da si bo računsko sodišče še naprej prizadevalo, da bi vsako letno poročilo predstavilo tudi na plenarni seji, kljub temu da pri tem do sedaj nismo bili uspešni.