Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Vzporedna revizija o bralni pismenosti otrok v Avstriji in Sloveniji

Računsko sodišče Republike Avstrije in Računsko sodišče Republike Slovenije sta se odločila za sodelovanje pri skupnem projektu, ki je pod drobnogled vzel vprašanje bralne pismenosti otrok v Avstriji in Sloveniji v obdobju od leta 2014 do leta 2018. Z namenom, da bi problematiko na področju pismenosti otrok v posamezni državi bolje raziskali, sta VRI Avstrije in VRI Slovenije izvedli vsaka svojo revizijo smotrnosti, ki pa sta kljub temu vključevali določena skupna vprašanja.

V zvezi z omenjenim projektom sta se predsednica avstrijskega računskega sodišča Margit Kraker in predsednik slovenskega računskega sodišča Tomaž Vesel 30. septembra 2020 sestala na videokonferenci, v okviru katere sta razpravljala o rezultatih revizij posamezne države.

Tako Avstrija kot Slovenija sta se zavezali, da si bosta prizadevali za dvig pismenosti vseh otrok in mladostnikov do leta 2030, kot to predvideva četrti cilj trajnostnega razvoja OZN (vsem enakopravno zagotoviti kakovostno izobrazbo ter spodbujati možnosti vseživljenjskega učenja za vsakogar).

Glede na prepoznane izzive posamezne države na področju bralne pismenosti ter s tem povezana ugotovljena tveganja je poudarek vsakega poročila nekoliko drugačen. VRI Avstrije je tako podrobneje proučila promocijo pomena in razvoja bralnih zmožnosti v osnovnih in srednjih šolah v šolskih letih od 2014/2015 do 2017/2018, medtem ko je VRI Slovenije izbrala sistemski pristop, s pomočjo katerega je ugotavljala dejavnike in njihov vpliv na razvijanje bralne pismenosti slovenskih otrok v obdobju od leta 2014 do leta 2018.

Podrobnejše informacije o izvedenih revizijah in obe poročili so na voljo na spletnih straneh posamezne institucije:

Priloga: