Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

    Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

    Novica

    Srečanja predsednice računskega sodišča Jane Ahčin z ministrom za finance in vodji neodvisnih državnih institucij

    Predsednica računskega sodišča Jana Ahčin se je prvi teden po nastopu svoje funkcije srečala z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, obiskala pa je tudi predsednika Fiskalnega sveta dr. Davorina Kračuna, predsednika Komisije za preprečevanje korupcije dr. Roberta Šumija in varuha človekovih pravic Petra Svetino.

    Predsednica računskega sodišča je že v svoji javni predstavitvi pri predsedniku republike izpostavila, da bo eno izmed njenih prvih srečanj na Ministrstvu za finance oziroma z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem. Na srečanju je izpostavila nujnost priprave novega Zakona o računskem sodišču, ki je potreben spremembe, da bi bilo lahko računsko sodišče pri svojem delu bolj učinkovito. Obenem sta se z ministrom dotaknila teme javnofinančne dileme, vezane na zagotavljanje finančne samostojnosti državnih organov s posebnim ustavnopravnim položajem.

    Minister za finance Klemen Boštjančič in predsednica računskega sodišča Jana Ahčin

    Predsednica računskega sodišča se je srečala tudi s predsednikom Fiskalnega sveta dr. Davorinom Kračunom in članico dr. Alenko Jerkič. V pogovoru so pregledali obstoječe sodelovanje med institucijama in morebitne spremembe in dopolnitve na tem področju v prihodnje. Pogovarjali so se tudi o predlogu Zakona o dopolnitvi Zakona o fiskalnem pravilu, ki je trenutno v obravnavi v državnem zboru.

    Predsednica računskega sodišča in predsednik Komisije za preprečevanje korupcije

    Med obiskom predsednice računskega sodišča pri predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robertu Šumiju sta se oba zavezala k nadaljnjemu odličnemu sodelovanju med organoma. Glavno vodilo obeh bo tudi v prihodnje s profesionalnim ter neodvisnim in strokovnim delovanjem zagotavljati objektivnost in učinkovitost neodvisnih institucij, ki ju vodita.

    Predsednica računskega sodišča in varuh človekovih pravic

    V tem tednu se je predsednica računskega sodišča srečala tudi z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino, s katerim sta se pogovarjala o neodvisnosti institucij, ki ju vodita, in prihodnjem sodelovanju. Dotaknila sta se tudi še neuresničenega priporočila oziroma poziva za pripravo in sprejetje zakonskih rešitev, ki bodo prispevale k ustrezni implementaciji odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije glede finančne avtonomije neodvisnih državnih institucij. V prihodnjem tednu se bo predsednica računskega sodišča Jana Ahčin srečala tudi z informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik.