Skoči do osrednje vsebine

Novica

Sporočilo za javnost kako posluje Dom starejših občanov Kočevje

Računsko sodišče je v revizijskem postopku (št. 1214-1/2002) ugotovilo, da Dom starejših občanov Kočevje, Roška cesta 22, Kočevje v letu 2001 ni posloval pravilno: poslovanje doma je bilo v pomembnem neskladju s predpisi. Poleg nepravilnosti pri oddajanju javnih naročil in obračunavanju stroškov dela je treba omeniti predvsem naslednjo nepravilnost: Dom je na svojem računu zbiral in zadrževal denar od pokojnin oskrbovancev, za kar ni imel njihovega pooblastila. Revizijsko poročilo, v katerem so razkrite poslovne nepravilnosti doma, je objavljeno na spletnih straneh računskega sodišča.

Po končanem revizijskem postopku je moral dom predložiti računskemu sodišču izkaz popravljalnih ukrepov – tako imenovano odzivno poročilo. Zoper nepravilnosti pri oddajanju javnih naročil je izkazal nezadovoljive popravljalne ukrepe. Poleg tega predloženo odzivno poročilo ni v celoti verodostojno: navedbe o odpravi nepravilnosti pri ravnanju z denarjem od pokojnin oskrbovancev so neresnične, kar je bilo ugotovljeno z revizijo odzivnega poročila. Ker so zaradi neresničnih navedb v odzivnem poročilu podani znaki kaznivega dejanja, je bila vložena kazenska ovadba.

Skratka, dom je izkazal nezadovoljive in celo neresnične ukrepe za odpravljanje pomembnih nepravilnosti v svojem poslovanju. To pa po zakonu o računskem sodišču pomeni hudo kršitev obveznosti dobrega poslovanja. Svet doma je bil zato pozvan, naj razreši direktorja Jožeta Novaka. Poziv za razrešitev direktorja je bil izdan na podlagi enajstega odstavka 29. člena zakona o računskem sodišču. O vsem tem je bil obveščen Državni zbor.

Predsednica sveta doma je računskemu sodišču v predpisanem roku pisno sporočila, da je svet doma na seji 25. 9. 2003 Jožeta Novaka razrešil z delovnega mesta direktorja in ga do imenovanja novega direktorja imenoval za vršilca dolžnosti direktorja doma. Izvedena je bila torej navidezna razrešitev. Računsko sodišče opozarja svet doma in Vlado Republike Slovenije, ki izvršuje pravice in obveznosti ustanovitelja doma, da je takšno ravnanje uporabnika javnih sredstev nesprejemljivo, saj pomeni nedosledno uveljavljanje načela javnega polaganja računov.

Številka: 1214-1/2002-52

dr. Vojko A. Antončič
generalni državni revizor