Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Sporočilo za javnost kako posluje Dom starejših občanov Kočevje

Računsko sodišče je v revizijskem postopku (št. 1214-1/2002) ugotovilo, da Dom starejših občanov Kočevje, Roška cesta 22, Kočevje v letu 2001 ni posloval pravilno: poslovanje doma je bilo v pomembnem neskladju s predpisi. Poleg nepravilnosti pri oddajanju javnih naročil in obračunavanju stroškov dela je treba omeniti predvsem naslednjo nepravilnost: Dom je na svojem računu zbiral in zadrževal denar od pokojnin oskrbovancev, za kar ni imel njihovega pooblastila. Revizijsko poročilo, v katerem so razkrite poslovne nepravilnosti doma, je objavljeno na spletnih straneh računskega sodišča.

Po končanem revizijskem postopku je moral dom predložiti računskemu sodišču izkaz popravljalnih ukrepov – tako imenovano odzivno poročilo. Zoper nepravilnosti pri oddajanju javnih naročil je izkazal nezadovoljive popravljalne ukrepe. Poleg tega predloženo odzivno poročilo ni v celoti verodostojno: navedbe o odpravi nepravilnosti pri ravnanju z denarjem od pokojnin oskrbovancev so neresnične, kar je bilo ugotovljeno z revizijo odzivnega poročila. Ker so zaradi neresničnih navedb v odzivnem poročilu podani znaki kaznivega dejanja, je bila vložena kazenska ovadba.

Skratka, dom je izkazal nezadovoljive in celo neresnične ukrepe za odpravljanje pomembnih nepravilnosti v svojem poslovanju. To pa po zakonu o računskem sodišču pomeni hudo kršitev obveznosti dobrega poslovanja. Svet doma je bil zato pozvan, naj razreši direktorja Jožeta Novaka. Poziv za razrešitev direktorja je bil izdan na podlagi enajstega odstavka 29. člena zakona o računskem sodišču. O vsem tem je bil obveščen Državni zbor.

Predsednica sveta doma je računskemu sodišču v predpisanem roku pisno sporočila, da je svet doma na seji 25. 9. 2003 Jožeta Novaka razrešil z delovnega mesta direktorja in ga do imenovanja novega direktorja imenoval za vršilca dolžnosti direktorja doma. Izvedena je bila torej navidezna razrešitev. Računsko sodišče opozarja svet doma in Vlado Republike Slovenije, ki izvršuje pravice in obveznosti ustanovitelja doma, da je takšno ravnanje uporabnika javnih sredstev nesprejemljivo, saj pomeni nedosledno uveljavljanje načela javnega polaganja računov.

Številka: 1214-1/2002-52

dr. Vojko A. Antončič
generalni državni revizor