Skoči do osrednje vsebine

Novica

Revizijski zbornik o kibernetski varnosti

Evropsko računsko sodišče (ECA) je v sodelovanju z vrhovnimi revizijskimi institucijami (VRI) EU objavilo pregled, v katerem predstavlja delo revizorjev s področja kibernetske varnosti. Zbornik je bil v angleščini objavljen konec preteklega leta, odslej pa je na spletnem mestu ECA na voljo tudi v prevodih v 23 drugih jezikov, tudi v slovenščino. V njem so povzeti rezultati izbranih revizij, ki so jih izvedle sodelujoče VRI 12 držav članic in ECA ter so bile objavljene med letoma 2014 in 2020.

Tretji revizijski zbornik je namenjen kibernetski varnosti, ki je bila za našo družbo ključna že pred izbruhom covida-19. Zaščita kritičnih informacijskih sistemov in digitalne infrastrukture pred kibernetskimi napadi je vse večji strateški izziv za EU in njene države članice. Ni več vprašanje, ali bo prišlo do kibernetskih napadov, temveč kako in kdaj. In to zadeva vse: posameznike, podjetja in javne organe. Vrhovne revizijske institucije EU in Evropsko računsko sodišče so zato okrepili svoje revizijsko delo v zvezi s kibernetsko varnostjo, s posebnim poudarkom na varstvu podatkov, pripravljenosti sistemov na kibernetske napade in zaščiti bistvenih sistemov javnih služb.

Zbornik vsebuje osnovne informacije o kibernetski varnosti, glavnih strateških pobudah in relevantni pravni podlagi v EU. V njem so prikazani tudi glavni izzivi, s katerimi se srečujejo EU in njene države članice, kot so ogroženost posameznih pravic državljanov EU zaradi zlorabe osebnih podatkov, tveganje za institucije, da zaradi kibernetskih napadov ne bi mogle zagotavljati osnovnih javnih storitev ali da bi bila njihova zmogljivost omejena.

Računsko sodišče Republike Slovenije, ki zaradi časovnega prekrivanja priprave zbornika in revizije ni moglo sodelovati pri pripravi le-tega, je v začetku marca 2021 izdalo revizijsko poročilo Učinkovitost zagotavljanja kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji, v katerem ocenjuje, da zagotavljanje kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji v obdobju od začetka leta 2016 do 30. 9. 2019 ni bilo učinkovito. Podrobnosti in infografika so na voljo na spletnem mestu revizije.

Priloga: Revizijski zbornik o kibernetski varnosti