Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Revizijski zbornik o kibernetski varnosti

Evropsko računsko sodišče (ECA) je v sodelovanju z vrhovnimi revizijskimi institucijami (VRI) EU objavilo pregled, v katerem predstavlja delo revizorjev s področja kibernetske varnosti. Zbornik je bil v angleščini objavljen konec preteklega leta, odslej pa je na spletnem mestu ECA na voljo tudi v prevodih v 23 drugih jezikov, tudi v slovenščino. V njem so povzeti rezultati izbranih revizij, ki so jih izvedle sodelujoče VRI 12 držav članic in ECA ter so bile objavljene med letoma 2014 in 2020.

Tretji revizijski zbornik je namenjen kibernetski varnosti, ki je bila za našo družbo ključna že pred izbruhom covida-19. Zaščita kritičnih informacijskih sistemov in digitalne infrastrukture pred kibernetskimi napadi je vse večji strateški izziv za EU in njene države članice. Ni več vprašanje, ali bo prišlo do kibernetskih napadov, temveč kako in kdaj. In to zadeva vse: posameznike, podjetja in javne organe. Vrhovne revizijske institucije EU in Evropsko računsko sodišče so zato okrepili svoje revizijsko delo v zvezi s kibernetsko varnostjo, s posebnim poudarkom na varstvu podatkov, pripravljenosti sistemov na kibernetske napade in zaščiti bistvenih sistemov javnih služb.

Zbornik vsebuje osnovne informacije o kibernetski varnosti, glavnih strateških pobudah in relevantni pravni podlagi v EU. V njem so prikazani tudi glavni izzivi, s katerimi se srečujejo EU in njene države članice, kot so ogroženost posameznih pravic državljanov EU zaradi zlorabe osebnih podatkov, tveganje za institucije, da zaradi kibernetskih napadov ne bi mogle zagotavljati osnovnih javnih storitev ali da bi bila njihova zmogljivost omejena.

Računsko sodišče Republike Slovenije, ki zaradi časovnega prekrivanja priprave zbornika in revizije ni moglo sodelovati pri pripravi le-tega, je v začetku marca 2021 izdalo revizijsko poročilo Učinkovitost zagotavljanja kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji, v katerem ocenjuje, da zagotavljanje kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji v obdobju od začetka leta 2016 do 30. 9. 2019 ni bilo učinkovito. Podrobnosti in infografika so na voljo na spletnem mestu revizije.

Priloga: Revizijski zbornik o kibernetski varnosti