Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Razstava umetniškega dela študentke ALUO Ane Ščuka

V četrtek, 10. 6. 2021, je v avli računskega sodišča potekala že druga predstavitev del študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO), in sicer predstavitev keramičnega izdelka študentke smeri Unikatno oblikovanje Ane Ščuka, poimenovanega Burjafon.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je izrazil zadovoljstvo ob nadaljevanju uspešnega sodelovanja z UL ALUO. To je namreč že druga študentska umetniška skulptura, ki je na ogled v avli računskega sodišča. Dekanja UL ALUO izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš se je zahvalila za sodelovanje in izpostavila pomen tovrstnih dogodkov za študente in mentorje njihove akademije.

Mentor doc. mag. Jurij Smole je opisal proces dela, ki s praktičnimi in teoretskimi interdisciplinarnimi spretnostmi vodi do končnega umetniškega izdelka, kot je delo Burjafon. Avtorica, študentka tretjega letnika Ana Ščuka, pa je predstavila navdih za svoje umetniško delo, ki ga je našla v kraških naravnih pojavih, saj gre za keramični odlitek resničnega kapnika. Poleg raziskave Krasa in njegovih značilnosti, pa jo zanima tudi področje zvočne umetnosti, saj bo poskušala svoje delo razvijati z uporabo iztočnic iz glasbene akustike ter na ta način umestiti eksperiment skozi medij keramike in zvoka.

Utrinek z razstave umetniškega dela študentke ALUO Ane Ščuka

Priloga: Predstavitev umetniškega dela Ane Ščuka