Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Računsko sodišče prejelo nagrado INTOSAI WGEA 2021 za najboljšo vizualizacijo okoljske revizije

Na letošnji skupščini delovne skupine Mednarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucij (INTOSAI) za okoljsko revidiranje (WGEA) so v okviru uradnega zaključka dogodka letos prvič podelili nagrado INTOSAI WGEA za najboljšo vizualizacijo okoljske revizije. Ponosni smo,  da je računsko sodišče prejelo prvo nagrado za vizualizacijo revizijskega poročila Učinkovitost dolgoročnega ohranjanja virov pitne vode. Skupaj z VRI Indonezije smo tako prvi prejemniki te nagrade, ki pa je plod vizije institucije in odličnega sodelovanja celotne ekipe računskega sodišča.

V imenu računskega sodišča sta nagrado INTOSAI WGEANavdih pri okoljskem revidiranju sprejela vrhovni državni revizor dr. Miroslav Kranjc in vodja kabineta predsednika dr. Dijana M. Zupanc, ki sta izpostavila dolgoletno pot računskega sodišča v želji, da svoje ugotovitve iz revizijskih poročil posreduje čim širši javnosti na čim razumljivejši način. Ob izdaji revizijskega poročila Učinkovitost dolgoročnega ohranjanja virov pitne vode sta bila objavljena tudi infografika in kratek video posnetek, ki vključuje napovednik predsednika računskega sodišča o tedaj novi reviziji uspešnosti zmanjševanja nitratov v vodi. Na tak način in z uporabo podobnih grafičnih elementov je bila vzpostavljena dodatna povezava med revizijama.


Fotografiji zaključnega dogodka s podelitvijo nagrade: generalna državna revizorka Finske Tytti Yli-Viikari, na zaslonu vodja kabineta predsednika dr. Dijana M. Zupanc in vrhovni državni revizor dr. Miroslav Kranjc ob prejemu nagrade, na drugi fotografiji utrinek virtualne podelitve nagrade INTOSAI WGEA računskemu sodišču.

Z letošnjo izbiro teme so tudi v INTOSAI WGEA izpostavili vedno širše priznano zavedanje o pomembnosti vizualizacij za čim bolj učinkovito predstavitev revizijskih ugotovitev. Računsko sodišče različne vizualizacije pripravlja že vrsto let in so postale pomemben del njegovega pristopa, ne le pri okoljskih revizijah, ampak pri izvajanju različnih vrst revizij in tudi siceršnje komunikacije z različnimi deležniki.

Nagrada za računsko sodišče pomeni veliko priznanje v mednarodni skupnosti, kjer smo prepoznani kot ena izmed prodornih in inovativnih VRI. Hkrati pa je to tudi spodbuda, da zastavljenim ciljev sledimo tudi pri nadaljnjem delovanju.