Skoči do osrednje vsebine

Novica

Računsko sodišče prejelo nagrado INTOSAI WGEA 2021 za najboljšo vizualizacijo okoljske revizije

Na letošnji skupščini delovne skupine Mednarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucij (INTOSAI) za okoljsko revidiranje (WGEA) so v okviru uradnega zaključka dogodka letos prvič podelili nagrado INTOSAI WGEA za najboljšo vizualizacijo okoljske revizije. Ponosni smo,  da je računsko sodišče prejelo prvo nagrado za vizualizacijo revizijskega poročila Učinkovitost dolgoročnega ohranjanja virov pitne vode. Skupaj z VRI Indonezije smo tako prvi prejemniki te nagrade, ki pa je plod vizije institucije in odličnega sodelovanja celotne ekipe računskega sodišča.

V imenu računskega sodišča sta nagrado INTOSAI WGEANavdih pri okoljskem revidiranju sprejela vrhovni državni revizor dr. Miroslav Kranjc in vodja kabineta predsednika dr. Dijana M. Zupanc, ki sta izpostavila dolgoletno pot računskega sodišča v želji, da svoje ugotovitve iz revizijskih poročil posreduje čim širši javnosti na čim razumljivejši način. Ob izdaji revizijskega poročila Učinkovitost dolgoročnega ohranjanja virov pitne vode sta bila objavljena tudi infografika in kratek video posnetek, ki vključuje napovednik predsednika računskega sodišča o tedaj novi reviziji uspešnosti zmanjševanja nitratov v vodi. Na tak način in z uporabo podobnih grafičnih elementov je bila vzpostavljena dodatna povezava med revizijama.


Fotografiji zaključnega dogodka s podelitvijo nagrade: generalna državna revizorka Finske Tytti Yli-Viikari, na zaslonu vodja kabineta predsednika dr. Dijana M. Zupanc in vrhovni državni revizor dr. Miroslav Kranjc ob prejemu nagrade, na drugi fotografiji utrinek virtualne podelitve nagrade INTOSAI WGEA računskemu sodišču.

Z letošnjo izbiro teme so tudi v INTOSAI WGEA izpostavili vedno širše priznano zavedanje o pomembnosti vizualizacij za čim bolj učinkovito predstavitev revizijskih ugotovitev. Računsko sodišče različne vizualizacije pripravlja že vrsto let in so postale pomemben del njegovega pristopa, ne le pri okoljskih revizijah, ampak pri izvajanju različnih vrst revizij in tudi siceršnje komunikacije z različnimi deležniki.

Nagrada za računsko sodišče pomeni veliko priznanje v mednarodni skupnosti, kjer smo prepoznani kot ena izmed prodornih in inovativnih VRI. Hkrati pa je to tudi spodbuda, da zastavljenim ciljev sledimo tudi pri nadaljnjem delovanju.