Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

    Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

    Novica

    Predsednica računskega sodišča med govorci na posvetu KPK Integriteta v odnosu do legalnosti in legitimnosti

    Predsednica računskega sodišča Jana Ahčin se je v petek, 30. 9. 2022, udeležila posveta Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) z naslovom Integriteta v odnosu do legalnosti in legitimnosti. Na posvetu je bila ena od govorcev, ki so predstavili svoj pogled na integriteto v odnosu do legalnosti in legitimnosti.

    Zbrane na posvetu so uvodoma nagovorili osrednji govorec predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič in ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan. Svoje poglede, kako znotraj svojega poklica kot posamezniki sledijo krepitvi integritete, so nato predstavili zaslužni profesor dr. Albin Igličar, Varuh človekovih pravic Peter Svetina, Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, predsednica računskega sodišča Jana Ahčin, predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek, nekdanja ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič in predsednik KPK dr. Robert Šumi.

    Zaključek sodelujočih na posvetu je bil, da imamo že danes na razpolago vse možnosti, da integriteta na vseh ravneh družbe postane standard. A da bi to dosegli, mora svoje prispevati vsak od nas. Pri tem posebno odgovornost nosijo nosilci javnih funkcij, ki morajo z dobrim zgledom slediti visoki stopnji integritete. Da bi se pravna država ter integriteta in transparentno delovanje družbe učinkoviteje krepili, se zato v prihodnosti odpira tudi možnost preobrazbe in preimenovanja Komisije za preprečevanje korupcije v institucijo za krepitev integritete in transparentnosti.

    Sodelujoči na posvetu so izpostavili pomen krepitve integritete v politiki, pravu, javnem sektorju, gospodarstvu, izobraževalnem sistemu in družbi nasploh. Predsednica računskega sodišča Jana Ahčin je predstavila, kaj lahko storimo, da se okrepi zavedanje o pomenu integritete in kaj lahko naredimo za to, da bi integriteta postala standard tako pri nosilcih javnih funkcij kot tudi pri delovanju posameznih institucij. Računsko sodišče ima pri tem kot najvišji revizijski organ za kontrolo državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe v Republiki Sloveniji veliko odgovornost. Poudarila je tudi, da moramo z aktivnostmi nas vseh doseči zavedanje vseh uporabnikov javnih sredstev, da je treba, v dobrobit vseh, z javnimi sredstvi ravnati učinkovito in gospodarno.

    Predsednica računskega sodišča Jana Ahčin, predsednik Vrhovnega sodišča mag. Damijan Florijančič, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik KPK dr. Robert Šumi, Varuh človekovih pravic Peter Svetina, ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan in zaslužni profesor dr. Albin Igličar (Foto: KPK)