Skoči do osrednje vsebine

Novica

Predaja poročila o delu za leto 2017 predsedniku Državnega zbora

Predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel je 29. 3. 2018 predsedniku Državnega zbora RS dr. Milanu Brglezu predal poročilo o delu računskega sodišča za leto 2017 in v pogovoru z njim izpostavil ključne rezultate prejšnjega leta, še posebej pa je omenil revizije, ki sledijo trajnostnim smernicam.

V nadaljevanju je opozoril na nekaj pomembnejših javnofinančnih vprašanj, kot so težave pri črpanju evropskih sredstev, optimizaciji procesov zlasti na področju zdravstva, ter izpostavil nekatera nerešena vprašanja pri varovanju okolja in organizaciji gospodarskih javnih služb.

Predsednik Vesel je poudaril, da bo v prihodnje potrebno skrbno paziti na neodvisnost računskega sodišča, predvsem z vidika zagotavljanja potrebnih sredstev za delo v posameznem tekočem letu. Na občutljivo področje naletimo tudi, ko govorimo o sankcijah računskega sodišča − za uspešno odpravljanje nepravilnosti za nazaj in obenem učinkovito narekovanje prihodnjih potez bo potreben temeljit razmislek o pristojnostih institucije.

V razgovoru sta predsednika izmenjala stališči glede revizij, predvsem v bančnem sektorju, kjer bo potrebno razsvetliti določena področja, ki odločilno vplivajo na stanje javnih financ in ki jih do sedaj še nismo revidirali. Obenem pa je predsednik Vesel opozoril na nedvomno potrebo po spremembi Zakona o javnih financah.

Poročilo o delu za leto 2017 (192 strani, 16,8 MB)

Več o poročilih o delu >