Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Novica

  Na revizijskem sejmu vizualnih komunikacij v organizaciji ECA tudi predstavitev računskega sodišča

  Evropsko računsko sodišče (ECA) je v okviru letošnjih izobraževalnih dni organiziralo revizijski sejem vizualnih komunikacij. Računsko sodišče je bilo tudi tokrat med tremi povabljenimi vrhovnimi revizijskimi institucijami, ki so, poleg ECA, 18. oktobra 2023 predstavile svoje znanje in izkušnje na tem področju. Uvodoma je predstavnica ECA opisala transformativni vpliv vizualne komunikacije na revizijska poročila, poudarila vlogo oblikovalcev vizualnih komunikacij in predstavila uspešne študije primerov. Sledile so predstavitve primerov dobre prakse izven ECA, in sicer strokovnjakov z vrhovnih revizijskih institucij Belgije, Nizozemske in Slovenije.

  Računsko sodišče je sodelovalo s predstavitvijo z naslovom Od revizij do infografik: načrt za ozaveščanje javnosti. V predstavitvi je dr. Tomaž Kralj, ki vodi službo, ki pokriva področje dela IT in oblikovanja, razložil proces nastanka infografike, ki je sestavljen iz več korakov. Najpomembnejša je faza priprave povzetka in prepoznavanja ter ustvarjanja vizualne zgodbe, s katero bo naše sporočilo prikazano prek infografike. V proces je vključenih več akterjev, ki imajo vsak svojo vlogo in odgovornost. Predstavitev je zaključil svetovalec v kabinetu predsednice Boštjan Novak, ki je izpostavil dva vidika, najprej kako pomembno je, da zagotovimo, da naša sporočila in ključne ugotovitve dosežejo javnosti, ter tudi, da zagotovimo kakovostna revizijska poročila, s katerimi bomo dosegli pozitivne spremembe kot rezultat našega dela.

  Predstavitev računskega sodišča