Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah: Nad morebitne prevare z nadzorom stroke in javnosti

V okviru Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah 2021 je v organizaciji partnerjev projekta Ministrstva za javno upravo, Komisije za preprečevanje korupcije in računskega sodišča potekal spletni dogodek z naslovom Nad morebitne prevare z nadzorom stroke in javnosti, na katerem so spregovorili o pomenu transparentnosti in nadzora pri preprečevanju prevar.

Na dogodku so udeležence nagovorili predstojniki vseh treh organov, ki v okviru svojih pristojnosti izvajajo različne preventivne in tudi nadzorne aktivnosti: minister za javno upravo Boštjan Koritnik, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi in predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Predstavniki sodelujočih institucij so predstavili različna orodja za zagotavljanje transparentnosti delovanja javnega sektorja ter nadzor nad javnimi zavodi in podjetji. Odprto in pregledno delovanje zagotavlja, da javnost lahko spremlja delo javnih organov, vpliva na delo organov s sodelovanjem v postopkih odločanja in nosilce odločitev lahko pozove k sprejemanju odgovornosti.

Računsko sodišče si kot neodvisen državni organ, ki nadzira porabo javnega denarja, prizadeva za večjo učinkovitost delovanja nadzornih institucij pri boju s prevarami, kar ima tudi preventiven učinek. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je izrazil zadovoljstvo, da že več let sodelujejo kot partner projekta Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah. Tudi na ta način krepijo sodelovanje z organi, ki so pristojni ali pa lahko vplivajo na pregon kaznivih dejanj, analizirajo tveganja in se nanje tudi ustrezno odzivajo. Računsko sodišče se je letos v predstavitvi osredotočilo na dve področji poslovanja javnega sektorja, in sicer na področji upravljanja javnih zavodov in gospodarskih družb v večinski lasti države in lokalne skupnosti, ki sta jih predstavili vrhovni državni revizorki Nataša Musar Mišeljić in mag. Maja Bilbija.

Predstavitvi računskega sodišča

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je poudaril, da zaznavajo, kako se vpliv in posledično tveganja za prevare in korupcijo, iz ožje državne uprave seli zlasti na ti področji, ki sta nekoliko manj natančno regulirani kot je ožja državna uprava. Pri nekaterih primerih opažajo tudi, da je tendenca njihovega ustanavljanja deloma povezana z ambicijo obvodov in tudi z državno politiko plačnega sistema v javnem sektorju. Računsko sodišče ugotavlja, da je zlasti sproten nadzor nad njimi izjemno težaven, zato bo potrebno oblikovati še nekaj dodatnih orodij, ki bodo imela dodatno nadzorstveno vlogo države in ustanoviteljev.