Skoči do osrednje vsebine

Novica

9. december - Dan Računskega sodišča RS

Strategija računskega sodišča od leta 2007 do 2013Ob letošnjem Dnevu računskega sodišča smo sprejeli Strategijo Računskega sodišča Republike Slovenije od leta 2007 do 2013, ki jo skladno s politiko odprtosti predstavljamo javnosti. Strategija zajema vse ključne dejavnike, ki bodo v tem obdobju vplivali na računsko sodišče, odzive in strateške cilje za naslednjih šest let. Pričakujemo, da bomo v tem obdobju dosegli zastavljene cilje na ključnih področjih delovanja. Pomembno je, da bomo strategijo redno posodabljali. Nosilce interesov in javnost je treba spodbujati, da podajo svoje mnenje o delu računskega sodišča. Računsko sodišče je pri svojem delovanju usmerjeno k ugotavljanju sprememb v okolju in analiziranju z njimi povezanih tveganj, na podlagi analiz pa oblikuje načrte revidiranja, s katerimi se na ta tveganja odziva.

Računsko sodišče je institucija s posebno ustavno vlogo in je edina revizijska institucija, ki revidira vse uporabnike javnih sredstev. S tem pomaga državnemu zboru spremljati delo vlade in drugih uporabnikov javnih sredstev, ki so odgovorni za porabo denarja davkoplačevalcev. Neodvisnost omogoča, da lahko pripravimo nepristranska poročila, namenjena državnemu zboru in širši javnosti. Neodvisnost je tudi ključni dejavnik, ki omogoča zagotavljanje poštenosti in verodostojnosti računskega sodišča ter zaupanje javnosti v institucijo.

Poslanstvo računskega sodišča je, da pravočasno in objektivno obvešča javnost o pomembnih odkritjih revizij poslovanja državnih organov in drugih uporabnikov javnih sredstev ter svetuje, kako naj državni organi in drugi uporabniki javnih sredstev izboljšajo svoje finančno poslovanje.

Vizija računskega sodišča je bedeti nad potmi javnega denarja in tako s svojim pravočasnim poročanjem in primernim ukrepanjem prispevati k povečevanju dodane vrednosti za davkoplačevalce Republike Slovenije.

Verjamemo, da bomo z zagotavljanjem notranje učinkovitosti in usmerjenostjo na učinkovito doseganje strateških ciljev še naprej koristili javnosti, državnemu zboru in uporabnikom javnih sredstev.

Strategija Računskega sodišča Republike Slovenije od leta 2007 do 2013