Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Revizija

  Ureditev pravnega statusa članic javnih univerz

  Zadnja sprememba:
  20. 10. 2022

  Podatki o reviziji

  Revidiranec/ci:

  Cilj revizije:

  Cilj revizije je izrek mnenja o učinkovitosti ureditve pravnega statusa javnih univerz.

  Revidirano obdobje:
  od 1. 1. 2020 do izdaje osnutka revizijskega poročila

  Sklep o reviziji:
  Številka sklepa: 322-6/2015/2
  Datum: 23. 10. 2015
  Sprememba sklepa:
  št. 322-6/2015/39 z dne 1. 9. 2021 in št. 322-6/2015/40 z dne 3. 9. 2021

  Opombe:

  Učinkovitost ureditve pravnega statusa članic javnih univerz

  Pravni status članic javnih univerz v obdobju od 1. 1. 2020 do izdaje osnutka revizijskega poročila dne 5. 5. 2022 ni bil učinkovito urejen, ker zakonska ureditev statusa ni dovolj jasna, saj dopušča različno ureditev, hkrati pa ne določa, kako naj se uredijo morebitne posebnosti, ki izhajajo iz različne ureditve. Zato so članice Univerze v Ljubljani za razliko od članic ostalih dveh univerz vpisane v poslovni in sodni register kot samostojni subjekti in imajo status posrednega proračunskega uporabnika, čemur pa niso prilagojeni predpisi, ki urejajo pripravo letnih programov dela in letnih poročil, med drugim zlasti v povezavi z izkazovanjem premoženja. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je bilo na omenjeno problematiko opozorjeno, pa kljub odločitvam ustavnega sodišča o neustavnosti nejasne ureditve pravnega statusa članic javnih univerz ni pripravilo predloga potrebnih sprememb Zakona o visokem šolstvu, ki bi ga predložilo v obravnavo Vladi Republike Slovenije.

  Deli vsebino