Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

XI. kongres Evropske organizacije vrhovnih revizijskih institucij (EUROSAI)

14. in 15. aprila 2021 sta potekali spletni srečanji upravnega odbora Evropske organizacije vrhovnih revizijskih institucij (EUROSAI) in plenarno zasedanje XI. kongresa EUROSAI. Na letošnjem kongresu te mednarodne organizacije, ki je organiziran vsake tri leta, je sodelovalo prek 200 udeležencev iz več kot 50 institucij, med njimi tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel z delegacijo.

Zaradi epidemije covida-19 je bil za leto 2020 načrtovani in kasneje prestavljeni XI. kongres EUROSAI v Pragi na Češkem na predlog vrhovne revizijske institucije (VRI) Češke razdeljen na dva dela, in sicer na srečanji upravnega odbora in plenarno zasedanje, ki so potekali te dni prek spleta, in tehnični del v obliki standardne konference in delavnic, ki bodo potekale osebno v Pragi na Češkem, predvidoma v letu 2022, v kolikor bodo razmere to dopuščale.

Na plenarnem zasedanju je VRI Turčije predsedovanje EUROSAI predala VRI Češke, na njem pa so se članice organizacije med drugim seznanile s preteklimi in načrtovanimi aktivnostmi delovnih in projektnih skupin EUROSAI, sprejele strateški načrt za prihodnje obdobje in potrdile proračun EUROSAI za obdobje 2022–2024. Predstavljeno je bilo tudi sodelovanje z Mednarodno organizacijo vrhovnih revizijskih institucij (INTOSAI) in Razvojno iniciativo INTOSAI (IDI).

V okviru glasovanj sta bili izbrali tudi dve novi članici upravnega odbora EUROSAI, in sicer VRI Združenega kraljestva in VRI Litve ter za zunanjega revizorja EUROSAI izvoljeni VRI Hrvaške in VRI Bolgarije. Sprejeto je bilo tudi, da bo prihodnji XII. kongres EUROSAI organizirala VRI Izraela.

Predsednik VRI Češke Miloslav Kala s somoderatorjema XI. kongresa EUROSAI