Skoči do osrednje vsebine

Novica

XI. kongres Evropske organizacije vrhovnih revizijskih institucij (EUROSAI)

14. in 15. aprila 2021 sta potekali spletni srečanji upravnega odbora Evropske organizacije vrhovnih revizijskih institucij (EUROSAI) in plenarno zasedanje XI. kongresa EUROSAI. Na letošnjem kongresu te mednarodne organizacije, ki je organiziran vsake tri leta, je sodelovalo prek 200 udeležencev iz več kot 50 institucij, med njimi tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel z delegacijo.

Zaradi epidemije covida-19 je bil za leto 2020 načrtovani in kasneje prestavljeni XI. kongres EUROSAI v Pragi na Češkem na predlog vrhovne revizijske institucije (VRI) Češke razdeljen na dva dela, in sicer na srečanji upravnega odbora in plenarno zasedanje, ki so potekali te dni prek spleta, in tehnični del v obliki standardne konference in delavnic, ki bodo potekale osebno v Pragi na Češkem, predvidoma v letu 2022, v kolikor bodo razmere to dopuščale.

Na plenarnem zasedanju je VRI Turčije predsedovanje EUROSAI predala VRI Češke, na njem pa so se članice organizacije med drugim seznanile s preteklimi in načrtovanimi aktivnostmi delovnih in projektnih skupin EUROSAI, sprejele strateški načrt za prihodnje obdobje in potrdile proračun EUROSAI za obdobje 2022–2024. Predstavljeno je bilo tudi sodelovanje z Mednarodno organizacijo vrhovnih revizijskih institucij (INTOSAI) in Razvojno iniciativo INTOSAI (IDI).

V okviru glasovanj sta bili izbrali tudi dve novi članici upravnega odbora EUROSAI, in sicer VRI Združenega kraljestva in VRI Litve ter za zunanjega revizorja EUROSAI izvoljeni VRI Hrvaške in VRI Bolgarije. Sprejeto je bilo tudi, da bo prihodnji XII. kongres EUROSAI organizirala VRI Izraela.

Predsednik VRI Češke Miloslav Kala s somoderatorjema XI. kongresa EUROSAI