Skoči do osrednje vsebine

Novica

VRI Poljske organizirala srečanje o Pobudi treh morij

Vrhovna revizijska institucija (VRI) Poljske je med 5. in 7. 12. 2023 organizirala srečanje vodij vrhovnih revizijskih institucij v Varšavi, ki se ga je udeležila druga namestnica predsednice mag. Mojca Planinšek.

Predstavnica računskega sodišča govori v mikrofon med razpravo, v ozadju ostali udeleženci konference.

Tema srečanja je bila vloga VRI v povezavi s Pobudo treh morij (3SI). Tej pobudi, ki naj bi promovirala projekte za krepitev povezanosti na področju infrastrukture, energetike in digitalizacije, pri katerih sodelujeta vsaj dve državi članici, se je do sedaj priključilo 12 držav med Baltikom, Črnim morjem in Jadranom. Že na samem začetku, leta 2016, se je pobudi pridružila tudi Slovenija. V letu 2019 smo gostili tudi njen vrh, na katerem je bilo predstavljenih več projektov, med njimi tudi 5 slovenskih oziroma slovensko obarvanih. V letu 2020 je Slovenija preko Slovenske investicijske banke v poseben investicijski sklad pobude vplačala tudi sredstva.

Skupinska fotografija nekaterih udeležencev konference.

VRI še niso izvajale revizijskih aktivnosti na tem področju. Se je pa treba zavedati, da bodo ti projekti zaradi mednarodnega sodelovanja in načina financiranja, kjer pomembno vlogo igra zasebni kapital, precej drugačni od tega, kar so VRI vajene. Morebitno revidiranje takih projektov odpira številna vprašanja in izzive. Prav zato se VRI strinjajo, da bo medsebojno sodelovanje in deljenje izkušenj še toliko bolj pomembno.