Skoči do osrednje vsebine

Novica

Strokovna skupina o covidu-19 nadzornega odbora INTOSAI za aktualna vprašanja o strateški vlogi vrhovnih revizijskih institucij in revidiranju na daljavo

Pod okriljem Nadzornega odbora Mednarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucij za aktualna vprašanja (INTOSAI SCEI) je bila ustanovljena strokovna skupina o covidu-19. Prek spletnih seminarjev si strokovnjaki iz več kot 70 vrhovnih revizijskih institucij (VRI) iz vsega sveta, tudi z računskega sodišča, izmenjujejo izkušnje in razpravljajo o prioritetah VRI v času pandemije, vključno s temami, metodami in tehnikami revidiranja. Taka oblika multilateralnega strokovnega sodelovanja je dodana vrednost k obstoječim aktivnostim in omogoča izmenjavo znanja in praktičnih izkušenj, s katerimi bodo VRI še bolje pripravljene na morebitne podobne izzive v prihodnosti.

Poudarek iz predstavitve na seminarju strokovne skupine INTOSAI SCEI

Na uvodnem srečanju, na katerem je bilo več kot 200 udeležencev, so sodelovali tudi vodje VRI Čila, Španije, Združenih arabskih emiratov in ZDA, kot tudi predstavniki Južne Afrike in Združenega kraljestva, ki so predstavili različne poglede odziva na pandemijo covida-19 in ostale regionalne perspektive in lastne dosedanje izkušnje. Govorci iz VRI Združenega kraljestva, ZDA, Indonezije, Peruja, Francije in Rusije pa so na drugem seminarju predstavili tehnološke rešitve in izzive revidiranja na daljavo.

Že opravljene in še načrtovane razprave v okviru strokovne skupine v prihodnjih mesecih ter skupne izkušnje bodo strnjene v priporočila, ki bodo v pomoč in podporo VRI v aktualnih razmerah hkrati pa nam bodo služila kot opora, če bomo v prihodnje soočeni s podobnimi izzivi. Poročilo dela strokovne skupine bo predstavljeno tudi na 74. srečanju upravnega odbora INTOSAI, ki bo predvidoma potekalo v novembru 2020.