Skoči do osrednje vsebine

Novica

Sprejem predsednice računskega sodišča Jane Ahčin pri predsednici Državnega zbora mag. Urški Klakočar Zupančič

Predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič je v ponedeljek, 19. septembra 2022, sprejela predsednico računskega sodišča Jano Ahčin. Namen srečanja je bila predvsem predstavitev najpomembnejših vidikov  delovanja računskega sodišča, s poudarkom na možnostih in  pomembnosti prihodnjega sodelovanja obeh institucij.

Predsednica računskega sodišča in predsednica državnega zbora (Fotografija: Državni zbor/Matija Sušnik)

Predsednica državnega zbora je izpostavila pomembnost računskega sodišča kot neodvisne institucije, govorili pa sta tudi o vzpostavitvi boljšega sodelovanja med institucijama in o pobudah za revizije, ki jih lahko računskemu sodišču predlaga državni zbor.

Predsednica računskega sodišča se je v pogovoru zavzela za spremembe Zakona o računskem sodišču, s katerimi bi med drugim omogočili, da postanejo postopki krajši in bolj učinkoviti, razširil pa bi se tudi krog zavezancev, ki jih nadzira računsko sodišče. V nadaljevanju je  izrazila željo po večjem sodelovanju z delovnimi telesi Državnega zbora, saj je, po njenih besedah, to sodelovanje izjemno pomembno, tako v delu, v katerem računsko sodišče pripravi letni program dela, v katerem se upoštevajo tudi pobude Državnega zbora in njegovih delovnih teles, po drugi strani pa bi si želeli tudi bolj poglobljene obravnave izdanih poročil.

Mag. Urška Klakočar Zupančič se je strinjala, da je dobro sodelovanje z računskim sodiščem izjemnega pomena tudi za celoten Državni zbor ter obenem tudi poudarila zavzemanje za neodvisnost vseh nadzornih institucij.

Predsednica računskega sodišča in predsednica državnega zbora (Fotografija: Državni zbor/Matija Sušnik)