Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Novica

  Sprejem predsednice računskega sodišča Jane Ahčin pri predsednici Državnega zbora mag. Urški Klakočar Zupančič

  Predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič je v ponedeljek, 19. septembra 2022, sprejela predsednico računskega sodišča Jano Ahčin. Namen srečanja je bila predvsem predstavitev najpomembnejših vidikov  delovanja računskega sodišča, s poudarkom na možnostih in  pomembnosti prihodnjega sodelovanja obeh institucij.

  Predsednica računskega sodišča in predsednica državnega zbora (Fotografija: Državni zbor/Matija Sušnik)

  Predsednica državnega zbora je izpostavila pomembnost računskega sodišča kot neodvisne institucije, govorili pa sta tudi o vzpostavitvi boljšega sodelovanja med institucijama in o pobudah za revizije, ki jih lahko računskemu sodišču predlaga državni zbor.

  Predsednica računskega sodišča se je v pogovoru zavzela za spremembe Zakona o računskem sodišču, s katerimi bi med drugim omogočili, da postanejo postopki krajši in bolj učinkoviti, razširil pa bi se tudi krog zavezancev, ki jih nadzira računsko sodišče. V nadaljevanju je  izrazila željo po večjem sodelovanju z delovnimi telesi Državnega zbora, saj je, po njenih besedah, to sodelovanje izjemno pomembno, tako v delu, v katerem računsko sodišče pripravi letni program dela, v katerem se upoštevajo tudi pobude Državnega zbora in njegovih delovnih teles, po drugi strani pa bi si želeli tudi bolj poglobljene obravnave izdanih poročil.

  Mag. Urška Klakočar Zupančič se je strinjala, da je dobro sodelovanje z računskim sodiščem izjemnega pomena tudi za celoten Državni zbor ter obenem tudi poudarila zavzemanje za neodvisnost vseh nadzornih institucij.

  Predsednica računskega sodišča in predsednica državnega zbora (Fotografija: Državni zbor/Matija Sušnik)