Skoči do osrednje vsebine

Novica

Spomladansko srečanje delovne skupine EUROSAI za okoljsko revidiranje

Na Malti je med 15. in 17. majem 2024 potekalo spomladansko srečanje delovne skupine Evropske organizacije vrhovnih revizijskih institucij za okoljsko revidiranje (EUROSAI WGEA) na temo energijske varnosti, ki sta se ga v imenu računskega sodišča na daljavo udeležila mag. Peter Hafner in Jaka Kosmač.

Prostor z govorniki in udeleženci v Floriani na Malti, kjer je potekalo spomladansko srečanje delovne skupine EUROSAI za okoljsko revidiranje

Na srečanju so predstavniki vrhovnih revizijskih institucij predstavili že izvedene revizije s področja energijske varnosti, predvsem v luči zelenega prehoda in oteženega dostopa do energentov zaradi vojne v Ukrajini, predstavnik Malte pa je predstavil zgodovino oskrbe z električno energijo in težave, s katerimi se soočajo zaradi povečevanja števila prebivalcev, geografske odmaknjenosti in posledično slabe povezljivosti z električnem omrežjem drugih evropskih držav ter premajhnih svojih kapacitet proizvodnje električne energije, kar je v vročinskem valu v letu 2023 rezultiralo v električnem mrku.

Zaslonski posnetek videkonference delovnega srečanja EUROSAI WGEA, na katerem so vidni udeleženci, ki so se srečanja udeležili na daljavo prek spleta

Na izvedenih delavnicah sva tudi predstavnika računskega sodišča aktivno sodelovala in predstavila dileme, s katerimi se sooča Slovenija pri odločanju o oskrbi z električno energijo v prihodnosti, predvsem glede nadaljnje uporabe jedrske energije.