Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Spletni seminar EUROSAI ITWG o razvoju IT spretnosti in zmogljivosti IT revidiranja

V četrtek, 12. 11. 2020, je potekal spletni seminar delovne skupine EUROSAI za revidiranje informacijskih sistemov (ITWG) na temo izzivov, povezanih z digitalno transformacijo, ki so pred vrhovnimi revizijskimi institucijami (VRI).

Udeleženci seminarja so spremljali predstavitve predstavnikov različnih VRI o vpetosti informacijske tehnologije v revizije pravilnosti, smotrnosti in računovodskih izkazov ter v povezavi s tem sodelovali na delavnici in okrogli mizi na temo pridobivanja in razvijanja IT veščin revizorjev in krepitve vloge revizijskih institucij na IT področju.

Pod novim vodstvom, ki ga je letos prevzela VRI Estonije, in ob udeležbi več kot 130 udeležencev iz številnih evropskih VRI, so potekala predavanja s strokovnjaki iz različnih držav. Ob koncu spletnega seminarja je potekala tudi panelna razprava na temo gradnje kapacitet za izvajanje IT revizij.

V panelni razpravi, ki jo je vodil generalni državni revizor Estonije Janar Holm, so sodelovali (na zaslonu z leve): generalna državna revizorka Finske Tytti Yli-Viikari, vrhovni državni revizor računskega sodišča dr. Miroslav Kranjc in generalni državni revizor Litve Mindaugas Macijauskas