Skoči do osrednje vsebine

Novica

Sestanek koordinatorjev za mednarodne zadeve vrhovnih revizijskih institucij Evropske unije

V tem tednu je potekalo delovno srečanje koordinatorjev za mednarodne zadeve vrhovnih revizijskih institucij (VRI) držav članic, kandidatk članic in potencialnih držav kandidatk EU ter ECA. Namen vsakoletnega sestanka je priprava zasedanja Kontaktnega odbora, ki se ga udeležujejo predsedniki VRI v okviru Evropske unije.

Na sestanku je bila tako potrjena osrednja tema zasedanja, ki bo potekalo junija 2019 v Varšavi - Digitalna Evropa: Izzivi in priložnosti za VRI EU; v okviru tega pa bosta izvedeni dve razpravi: Izzivi izvajanja revizij smotrnosti poslovanja, povezanih z EU in nacionalnimi programi na področju e-uprave in kibernetske varnosti ter Izzivi VRI EU pri revizijah digitalizacije in uporabi digitalnih virov pri revizijah.

Predsednik Vesel je bil ponovno povabljen k aktivnemu sodelovanju na dogodku kot eden izmed osrednjih govorcev v razpravah. Drugi del sestanka v Bukarešti je bil namenjen obravnavi aktivnosti delovnih skupin in zadolžitvi prihajajočih odborov ter klasifikaciji aktivnosti. Na sestanku so bili sprejeti tudi nekateri organizacijski predlogi in odločitve za naslednje predvidene dogodke ter drugi strateški in procesni dokumenti. Računsko sodišče je v razpravi ponovno izpostavilo bistvo neformalnega sestanka predsednikov VRI, ki se je na preteklih dveh zasedanjih predsednikov izkazal kot dobro orodje za bolj neposreden pretok relevantnih informacij med generalnimi državnimi revizorji oziroma vodji VRI. Sestanek je bil izkoriščen tudi kot priložnost za dogovore o drugih, predvsem dvostranskih dogovorih o aktivnostih med VRI.