Skoči do osrednje vsebine

Novica

Seminar delovne skupine EUROSAI za informacijsko tehnologijo

Med 9. in 10. novembrom 2021 je v Talinu v Estoniji in prek spleta potekal 14. letni sestanek delovne skupine EUROSAI za informacijsko tehnologijo (EUROSAI ITWG) z naslovom Pripravljeni za ukrepanje – Vrhovne revizijske institucije (VRI) prepoznavajo kibernetska tveganja. Teme seminarja so zajele vse od strategij kibernetske varnosti in kritične infrastrukture do upravljanja s kibernetskimi incidenti s pomočjo ključnih misli in predstavitev predstavnikov VRI in diskusij udeležencev. Poleg tega je bila izvedena interaktivna vaja, ki je več kot 200 udeležencem iz skoraj 80 VRI dala možnost za razmislek o vidikih kibernetske varnosti s stališča državnega odzivanja in revidiranja.

Na seminarju so aktivno sodelovali tudi predstavniki računskega sodišča. Predstavljeni sta bili reviziji računskega sodišča Učinkovitost zagotavljanja kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji in Učinkovitost upravljanja kibernetske varnosti za področje kritične infrastrukture v ELES. Vrhovni državni revizor dr. Miroslav Kranjc pa je v panelni razpravi skupaj s kolegoma iz VRI Švice in VRI Nizozemske odgovarjal na vprašanja o pristopih VRI k revidiranju kibernetske varnosti, še posebno kritične infrastrukture. Na dogodku so predstavniki evropskih VRI razvijali tudi ideje, kako izboljšati sodelovanja, prenose znanj in izmenjavo izkušen pri IT revizijah.

V panelni razpravi je sodeloval tudi vrhovni državni revizor dr. Miroslav Kranjc (Foto: https://twitter.com/itwgeurosai)

Reviziji računskega sodišča je predstavil dr. Boštjan Delak (Foto: https://twitter.com/itwgeurosai)