Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Seminar delovne skupine EUROSAI za informacijsko tehnologijo

Med 9. in 10. novembrom 2021 je v Talinu v Estoniji in prek spleta potekal 14. letni sestanek delovne skupine EUROSAI za informacijsko tehnologijo (EUROSAI ITWG) z naslovom Pripravljeni za ukrepanje – Vrhovne revizijske institucije (VRI) prepoznavajo kibernetska tveganja. Teme seminarja so zajele vse od strategij kibernetske varnosti in kritične infrastrukture do upravljanja s kibernetskimi incidenti s pomočjo ključnih misli in predstavitev predstavnikov VRI in diskusij udeležencev. Poleg tega je bila izvedena interaktivna vaja, ki je več kot 200 udeležencem iz skoraj 80 VRI dala možnost za razmislek o vidikih kibernetske varnosti s stališča državnega odzivanja in revidiranja.

Na seminarju so aktivno sodelovali tudi predstavniki računskega sodišča. Predstavljeni sta bili reviziji računskega sodišča Učinkovitost zagotavljanja kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji in Učinkovitost upravljanja kibernetske varnosti za področje kritične infrastrukture v ELES. Vrhovni državni revizor dr. Miroslav Kranjc pa je v panelni razpravi skupaj s kolegoma iz VRI Švice in VRI Nizozemske odgovarjal na vprašanja o pristopih VRI k revidiranju kibernetske varnosti, še posebno kritične infrastrukture. Na dogodku so predstavniki evropskih VRI razvijali tudi ideje, kako izboljšati sodelovanja, prenose znanj in izmenjavo izkušen pri IT revizijah.

V panelni razpravi je sodeloval tudi vrhovni državni revizor dr. Miroslav Kranjc (Foto: https://twitter.com/itwgeurosai)

Reviziji računskega sodišča je predstavil dr. Boštjan Delak (Foto: https://twitter.com/itwgeurosai)