Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Računsko sodišče z delavnico na konferenci Young EUROSAI (YES) 2019 v Londonu

Med 4. in 7. novembrom 2019 je na Nacionalnem revizijskem uradu Združenega kraljestva v Londonu potekala konferenca Young EUROSAI (YES) 2019. Glavna tema konference je bilo vprašanje, kako naj vrhovne revizijske institucije (VRI) ohranijo svojo vlogo in pomen v času vedno hitrejših sprememb in vse bolj naraščajočega pomena digitalizacije. Namen konference je bila izmenjava izkušenj evropskih VRI skupaj z mreženjem mlajše generacije revizorjev. Pri tem so se udeleženci in vabljeni strokovnjaki osredotočili predvsem na izzive, s katerimi se VRI že soočajo in s katerimi se bodo soočale v bližnji prihodnosti ter na načine, s katerimi se odzivajo oz. pripravljajo nanje.

Revizorja računskega sodišča Jaka Kosmač in Ruti Rous med izvedbo delavnice na konferenci Young EUROSAI (YES) 2019

Na konferenci sta sodelovala tudi revizorja računskega sodišča, ki sta skupaj s kolegi VRI Nemčije vodila delavnico z naslovoma Boljša vsebina z boljšo komunikacijo in Izziv spreminjanja informacijskih navad. V svoji predstavitvi sta se osredotočila na svež pristop računskega sodišča pri določanju in izboru trajnostno pomembnih tem ter revizij prihodnosti s širšega področja informacijske tehnologije. Obenem sta predstavila aktualne komunikacijske oblike in kanale, prek katerih računsko sodišče komunicira z javnostmi.

Skupinska fotografija udeležencev konference Young EUROSAI (YES) 2019