Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Predstavljeno revizijsko poročilo o predlogu zaključnega računa proračuna RS za leto 2005

Računsko sodišče je revidiralo predlog zaključnega računa proračuna RS za leto 2005 s ciljem izreči mnenje o predlogu splošnega dela zaključnega računa, mnenje o pravilnosti izvršitve proračuna, mnenje o pravilnosti izvršitve finančnih načrtov posameznih revidiranih proračunskih uporabnikov v letu 2005 in podati oceno načrtovanja in poročanja o doseženih ciljih in rezultatih izbranih podprogramov. Revizijsko poročilo sta predstavila predsednika Igor Šoltes in vrhovni državni revizor mag. Jorg Kristijan Petrovič.

Za splošni del predloga zaključnega računa je bilo izrečeno mnenje s pridržkom, enako pa tudi za pravilnost izvršitve državnega proračuna kot celote. Ministrstvom smo za pravilnost izvršitve finančnih načrtov izrekli:

1 pozitivno mnenje,

12 mnenj s pridržkom in

2 negativni mnenji.

V roku 90-ih dni mora 6 ministrstev predložiti odzivna poročila o ustreznih popravljalnih ukrepih.

Pri načrtovanju in poročanju o doseženih ciljih in rezultatih izbranih podprogramov ministrstev je računsko sodišče ugotovilo izboljšanje pri več kot polovici ministrstev, kljub temu pa ocenjujemo, da poročanje na globalni ravni še vedno ni ustrezno in zadostno.

Z leve: g. Šoltes in mag. Petrovič

Z leve: g. Šoltes in mag. Petrovič