Skoči do osrednje vsebine

Novica

Predstavitev revizijskega poročila Uspešnost zmanjševanja revščine na konferenci Socialna država in revščina

V ponedeljek, 23. januarja 2023, se je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani odvijala konferenca Socialna država in revščina, na kateri so avtorji prispevkov istoimenske monografije opozorili na problem revščine in socialne izključenosti ter iskali načine, kako revščino odpraviti. V okviru konference je bilo predstavljeno tudi revizijsko poročilo računskega sodišča Uspešnost zmanjševanja revščine, prispevek na to temo Načrtovanje in spremljanje zmanjševanja revščine pa je tudi del monografije.

Čeprav se revščina razlikuje od države do države, je njena temeljna skupna značilnost, da prizadeva dostojanstvo človeka, njegov osebni razvoj, ugled v delovnem in življenjskem okolju. Na današnji stopnji razvoja, v 21. stoletju, je družbeni sistemi ne zmorejo odpraviti, pa naj si gre za razviti ali nerazviti del sveta. To velja tudi za Slovenijo.

Monografija Socialna država in revščina je izšla pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru. V njej skupina avtoric in avtorjev opozarja na problem revščine in socialne izključenosti. Njihovi prispevki s področja pravnih, ekonomskih, socialnih ter drugih ved potrjujejo, da sta revščina in socialna izključenost večplastni, kompleksni, kolikšni in kakšni sta, pa je odvisno od teritorialnih področij v svetu in posamezne države. Avtorice in avtorji posameznih prispevkov v monografiji podajajo analizo stanja in predlagajo možne rešitve za različne probleme, ki so posledica revščine in družbene izključenosti. Gre za iskanje sistemske rešitve za zmanjšanje revščine v Sloveniji.

Predstavitev revizijskega poročila računskega sodišča Uspešnost zmanjševanja revščine

Povezavi:
Monografija Socialna država in revščina
Prispevek Načrtovanje in spremljanje zmanjševanja revščine