Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Novica

  Predstavitev revizijskega poročila Uspešnost zmanjševanja revščine na konferenci Socialna država in revščina

  V ponedeljek, 23. januarja 2023, se je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani odvijala konferenca Socialna država in revščina, na kateri so avtorji prispevkov istoimenske monografije opozorili na problem revščine in socialne izključenosti ter iskali načine, kako revščino odpraviti. V okviru konference je bilo predstavljeno tudi revizijsko poročilo računskega sodišča Uspešnost zmanjševanja revščine, prispevek na to temo Načrtovanje in spremljanje zmanjševanja revščine pa je tudi del monografije.

  Čeprav se revščina razlikuje od države do države, je njena temeljna skupna značilnost, da prizadeva dostojanstvo človeka, njegov osebni razvoj, ugled v delovnem in življenjskem okolju. Na današnji stopnji razvoja, v 21. stoletju, je družbeni sistemi ne zmorejo odpraviti, pa naj si gre za razviti ali nerazviti del sveta. To velja tudi za Slovenijo.

  Monografija Socialna država in revščina je izšla pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru. V njej skupina avtoric in avtorjev opozarja na problem revščine in socialne izključenosti. Njihovi prispevki s področja pravnih, ekonomskih, socialnih ter drugih ved potrjujejo, da sta revščina in socialna izključenost večplastni, kompleksni, kolikšni in kakšni sta, pa je odvisno od teritorialnih področij v svetu in posamezne države. Avtorice in avtorji posameznih prispevkov v monografiji podajajo analizo stanja in predlagajo možne rešitve za različne probleme, ki so posledica revščine in družbene izključenosti. Gre za iskanje sistemske rešitve za zmanjšanje revščine v Sloveniji.

  Predstavitev revizijskega poročila računskega sodišča Uspešnost zmanjševanja revščine

  Povezavi:
  Monografija Socialna država in revščina
  Prispevek Načrtovanje in spremljanje zmanjševanja revščine