Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Predstavitev poročila o delu v letu 2021 v državnem svetu

Druga namestnica predsednika računskega sodišča mag. Mojca Planinšek je poročilo o delu računskega sodišča v letu 2021 državnemu svetu predstavila v torek, 7. junija 2022. S poročilom se je na 57. redni seji seznanila Komisija Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance. Mag. Planinšek je predstavila ključne poudarke ter aktivnosti in dinamiko izvajanja revizijske aktivnosti računskega sodišča v preteklem letu, ko je računsko sodišče beležilo 60 izdanih revizijskih poročil, 15 porevizijskih poročil in 1 zbirno poročilo.

Na seji je odgovorila na vprašanja glede nekaterih izpostavljenih tem revizijskih poročil s področja zdravstvenega sistema in premoženja države; obenem pa je pogovor nanesel tudi na predlagane spremembe Zakona o računskem sodišču. Predsednica komisije je izrazila prepričanje, da bi bil glede na obdobje od sprejema sedanjega zakona čas za njegove spremembe in da lahko računsko sodišče pri tem računa na podporo državnega sveta. Predlagane spremembe zakona bi med drugim omogočale hitrejše in uspešnejše odzivanje računskemu sodišču, boljši dostop do potrebnih podatkov in informacij ter širile nabor subjektov, ki jih računsko sodišče lahko revidira.

Prilogi:
Infografike ključnih rezultatov
Poročilo o delu 2021