Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Predsednik računskega sodišča gost okrogle mize konference Prekarnost 360

V organizaciji Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za študije prekariata, je v torek, 18. maja 2021, potekala spletna konferenca Prekarnost 360, na kateri so številni gostje predstavili svoj pogled na probleme in rešitve prekarnosti.

V okviru konference o prekarnosti so potekale tudi tri okrogle mize. Na prvi izmed njih z naslovom Prekarnost na ravni državi je poleg mag. Katje Rihar Bajuk, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Petra Svetine, Varuh človekovih pravic, mag. Nataše Bergelj, Ministrstvo za zunanje zadeve, Jakoba Počivavška, Konfederacija sindikatov Slovenije PERGAM in Gorana Lukića, Delavska svetovalnica, sodeloval tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

V pogovoru je predsednik računskega sodišča izpostavil tudi nekatere neposredne javnofinančne posledice prekarnega dela, ki so na daljši rok problematični za državo. Vsekakor pa so problematični vplivi tudi za posameznike, ki jih prekarno delo postavlja v težak, pogosto celo nevzdržen socialnoekonomski položaj. Računsko sodišče je uvedlo revizijo, v kateri bo podalo objektiven in neodvisen pogled na učinkovitost urejenosti tega področja in podalo priporočila.

Na konferenci je bil predstavljen tudi znanstveni zbornik z naslovom Študije o prekarnosti: Interdisciplinarni pogledi, pri izdelavi katerega je sodelovalo več kot 70 profesoric in profesorjev, raziskovalk in raziskovalcev ter strokovnih sodelavk in sodelavcev z Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem.

Sodelujoči na okrogli mizi Prekarnost na ravni državi

Prilogi:
Program konference Prekarnost 360
Zbornik Študije o prekarnosti: Interdisciplinarni pogledi