Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Novica

  Predsednica računskega sodišča na obeležitvi 70. obletnice mednarodne organizacije INTOSAI

  Predsednica računskega sodišča Jana Ahčin se je odzvala povabilu predsednice vrhovne revizijske institucije (VRI) Avstrije Margit Kraker in predsednika Zveznega parlamenta Avstrije Wolfganga Sobotke ter se 20. novembra 2023 na Dunaju udeležila obeležitve 70. obletnice Mednarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucij INTOSAI, ki je potekala v dvorani Zveznega parlamenta Avstrije. Visoki mednarodni gostje so na dogodku spregovorili o trajnostnem razvoju ter o prispevku, ki ga lahko vrhovne revizijske institucije naredijo pri uresničevanju Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, ki so jo sprejeli Združeni narodi.

  Obeležitev 70. obletnice INTOSAI je potekala v dvorani Zveznega parlamenta Avstrije (Foto: Parlamentsdirektion/Anna Rauchenberger)

  Ob obeležitvi 70-letnice INTOSAI je Margit Kraker v vlogi generalne sekretarke INTOSAI izpostavila, da neodvisnost pomeni, da lahko vrhovne revizijske institucije objavijo svoje izsledke kadarkoli in da lahko same izbirajo teme, ki jih bodo obravnavale. "Kot krovna organizacija vrhovnih revizijskih institucij po celem svetu s skoraj 200 članicami ima INTOSAI ključno vlogo, ko svojim članicam pomaga pri krepitvi njihovega položaja v državni ureditvi, pri izpolnjevanju njihovega poslanstva in razvoju njihovih zmožnosti, da s svojimi revizijami, priporočili in znanji prispevajo h koristnim spremembam v vsakdanjem življenju državljanov," je poudarila Kraker.

  Predsednica VRI Avstrije in generalna sekretarka INTOSAI Margit Kraker (Foto: Parlamentsdirektion/Anna Rauchenberger)

  Na Dunaju so obenem obeležili tudi 60-letnico generalnega sekretariata INTOSAI, v torek, 21. novembra 2023, pa je potekala 77. seja upravnega odbora INTOSAI, na katerem so člani razpravljali o temah, kot so organizacijske politike, proračun, dolgoročne strategije in delovni načrti.

  Ob robu dogodkov na Dunaju je predsednica računskega sodišča Jana Ahčin aktivno sodelovala v številnih bilateralnih pogovorih z drugimi vodji vrhovnih revizijskih institucij iz različnih držav. Ti pogovori so predstavljali priložnost za izmenjavo mnenj, najboljših praks in izkušenj v zvezi z revizijskim delom. Hkrati so prispevali k okrepitvi sodelovanja ter vzpostavljanju trdnih partnerskih odnosov v skupnem prizadevanju za učinkovitejše izvajanje revizijskih nalog.

  Organizacija INTOSAI je bila ustanovljena novembra 1953 v Havani na Kubi. VRI Avstrije gosti na Dunaju generalni sekretariat INTOSAI od leta 1963. Organizacija INTOSAI je nevladna organizacija s posebnim posvetovalnim statusom v Ekonomskem in socialnem svetu (ECOSOC) Združenih narodov.