Skoči do osrednje vsebine

Novica

Predsednica računskega sodišča na obeležitvi 70. obletnice mednarodne organizacije INTOSAI

Predsednica računskega sodišča Jana Ahčin se je odzvala povabilu predsednice vrhovne revizijske institucije (VRI) Avstrije Margit Kraker in predsednika Zveznega parlamenta Avstrije Wolfganga Sobotke ter se 20. novembra 2023 na Dunaju udeležila obeležitve 70. obletnice Mednarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucij INTOSAI, ki je potekala v dvorani Zveznega parlamenta Avstrije. Visoki mednarodni gostje so na dogodku spregovorili o trajnostnem razvoju ter o prispevku, ki ga lahko vrhovne revizijske institucije naredijo pri uresničevanju Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, ki so jo sprejeli Združeni narodi.

Fotografija dogodka ob obeležitvi 70. obletnice Mednarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucij INTOSAI v dvorani Zveznega parlamenta Avstrije na Dunaju, na kateri so vidni udeleženci in govornik predsednik Zveznega parlamenta Avstrije Wolfgang Sobotka

Ob obeležitvi 70-letnice INTOSAI je Margit Kraker v vlogi generalne sekretarke INTOSAI izpostavila, da neodvisnost pomeni, da lahko vrhovne revizijske institucije objavijo svoje izsledke kadarkoli in da lahko same izbirajo teme, ki jih bodo obravnavale. "Kot krovna organizacija vrhovnih revizijskih institucij po celem svetu s skoraj 200 članicami ima INTOSAI ključno vlogo, ko svojim članicam pomaga pri krepitvi njihovega položaja v državni ureditvi, pri izpolnjevanju njihovega poslanstva in razvoju njihovih zmožnosti, da s svojimi revizijami, priporočili in znanji prispevajo h koristnim spremembam v vsakdanjem življenju državljanov," je poudarila Kraker.

Predsednica VRI Avstrije in generalna sekretarka INTOSAI Margit Kraker za govornico v dvorani Zveznega parlamenta Avstrije na Dunaju ob nagovoru udeležencev dogodka ob obeležitvi 70. obletnice Mednarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucij INTOSAI

Na Dunaju so obenem obeležili tudi 60-letnico generalnega sekretariata INTOSAI, v torek, 21. novembra 2023, pa je potekala 77. seja upravnega odbora INTOSAI, na katerem so člani razpravljali o temah, kot so organizacijske politike, proračun, dolgoročne strategije in delovni načrti.

Ob robu dogodkov na Dunaju je predsednica računskega sodišča Jana Ahčin aktivno sodelovala v številnih bilateralnih pogovorih z drugimi vodji vrhovnih revizijskih institucij iz različnih držav. Ti pogovori so predstavljali priložnost za izmenjavo mnenj, najboljših praks in izkušenj v zvezi z revizijskim delom. Hkrati so prispevali k okrepitvi sodelovanja ter vzpostavljanju trdnih partnerskih odnosov v skupnem prizadevanju za učinkovitejše izvajanje revizijskih nalog.

Organizacija INTOSAI je bila ustanovljena novembra 1953 v Havani na Kubi. VRI Avstrije gosti na Dunaju generalni sekretariat INTOSAI od leta 1963. Organizacija INTOSAI je nevladna organizacija s posebnim posvetovalnim statusom v Ekonomskem in socialnem svetu (ECOSOC) Združenih narodov.