Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Novica

  Poziv predsednika Republike Slovenije za zbiranje predlogov možnih kandidatov za člana računskega sodišča

  Predsednik računskega sodišča je predsednika Republike Slovenije obvestil, da 3. februarja 2022 preneha mandat mag. Jorgu Kristijanu Petroviču, prvemu namestniku predsednika računskega sodišča.

  Predsednik republike je v Uradnem listu Republike Slovenije št. 131 z dne 20. 8. 2021 objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za člana računskega sodišča. Z objavo je začel teči rok za zbiranje kandidatur, ki se izteče v ponedeljek, 4. oktobra 2021, ob 15. uri.

  Vabimo k podaji predloga za možnega kandidata, ki mora biti obrazložen, priložena morajo biti pisna izjava predlaganega kandidata, da je pripravljen sprejeti kandidaturo ter dokazila o izpolnjevanju pogojev. Pred izbiro kandidata bo predsednik republike opravil posvete z vodji poslanskih skupin v državnem zboru in se potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem. Predlog kandidatke ali kandidata bo predsednik republike posredoval v Državni zbor v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur. Državni zbor o kandidatu glasuje najkasneje v 30-ih dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

  Po posredovanju predloga kandidatke ali kandidata za prvega namestnika predsednika računskega sodišča državnemu zboru v imenovanje, je predvidena javna predstavitev predlagane kandidatke ali kandidata.