Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

    Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

    Novica

    Poročilo o delu računskega sodišča v letu 2022

    Predsednica računskega sodišča Jana Ahčin je ob izdaji Poročila o delu 2022 izpostavila, da so kljub spremembam na vodilnih položajih na računskem sodišču v preteklem letu obdržali pravo smer in izvedli številne izredno zanimive in pomembne revizije. V letu 2022 je računsko sodišče v revizijah naslavljajo številna pomembna področja: državni proračun, lokalno samoupravo, pravosodje, premoženje države, zdravstvo, izobraževanje in šport, kulturo in umetnost, infrastrukturo in prostor, okolje, informacijski, politični in socialni sistem ter znanost.

    Izdali so 58 revizijskih poročil, 2 zbirni poročili in 25 porevizijskih poročil. V revizijskih poročilih so obravnavali 94 revidirancev, katerih skupna bilančna vsota odhodkov je znašala 25,5 milijarde EUR. V letu 2022 so predlagali spremembe ali dopolnitve več zakonov in podzakonskih predpisov in hkrati tudi opozorili na določena tveganja zaradi nejasnosti ali neusklajenosti določb posameznih predpisov. Po opravljenih revizijah so izrekli 67 mnenj, v 20 primerih pa zahtevali predložitev odzivnega poročila.

    V revizijah, katerih poročila so bila izdana v letu 2022, so uporabniki javnih sredstev že med revizijo izvedli 516 popravljalnih ukrepov od skupaj 596 izvedenih popravljalnih ukrepov za odpravo nepravilnosti oziroma izboljšanje poslovanja v prihodnje. Večina uporabnikov javnih sredstev je v odzivnih poročilih izkazala, da so nepravilnosti oziroma nesmotrnosti odpravili. Računsko sodišče je v preteklem letu uporabnikom javnih sredstev podalo tudi 255 priporočil.

    Predsednica računskega sodišča je ob izdaji poročila o delu zagotovila, da bo s svojim delovanjem, skupaj s sodelavci, poskrbela, da bo računsko sodišče tudi v prihodnje z neodvisnim in strokovnim delovanjem, tako prek revidiranja poslovanja uporabnikov javnih sredstev kot tudi prek svetovanja, prispevalo k bolj pravilni in smotrni porabi javnih sredstev. Osrednje vodilo pri delu računskega sodišča pa bo tudi v prihodnje zagotoviti neodvisnost, objektivnost in učinkovitost računskega sodišča.

    Prilogi:
    Infografike ključnih rezultatov
    Poročilo o delu 2022

    Več o poročilih o delu >