Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Poročilo o delu računskega sodišča v letu 2019

Poslanstvo računskega sodišča je, da pravočasno in objektivno obvešča javnosti in državni zbor o pomembnih razkritjih poslovanja uporabnikov javnih sredstev ter na podlagi izkušenj in poznavanja dobrih praks poslovanja svetuje, kako naj uporabniki javnih sredstev izboljšujejo svoje poslovanje.

Temu poslanstvu je računsko sodišče sledilo tudi v preteklem letu, v katerem je izdalo 62 revizijskih poročil in 23 porevizijskih poročil ter 112 redvidirancem izreklo skupno 85 mnenj. Poročila računskega sodišča so bila praviloma deležna pozornosti javnosti, na izjemno velik odmev pa so naletele ugotovitve računskega sodišča o kritičnemu pomanjkanju pravnega okvira sistema dolgotrajne oskrbe. O prepoznavnosti računskega sodišča in pomembnosti njegovega dela priča tudi 395 prejetih pobud za izvedbo revizij. V okviru svetovalne vloge pa je računsko sodišče v preteklem letu pripravilo 123 pisnih odgovorov, s katerimi je svetovalo uporabnikom javnih sredstev in tako preventivno vplivalo na bodoče ravnanje z javnimi sredstvi.

Računsko sodišče je v letu 2019 v več primerih opozorilo na zakonske in sistemske nejasnosti, ki jih je zaznavalo pri izvajanju svojih pristojnosti, izpostavilo pa je tudi potrebo po spremembah in dopolnitvah Zakona o računskem sodišču. Predlog zakona, ki je trenutno v obravnavi v državnem zboru, daje več možnosti za hitrejše odzivanje, boljši dostop do potrebnih podatkov in informacij, učinkovitejše in bolj ekonomično delo ter širi nabor subjektov, ki jih računsko sodišče lahko revidira.

Prilogi:
Infografike ključnih rezultatov
Poročilo o delu 2019

Več o poročilih o delu >