Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Te vsebine so:

 • na spletišču uporabljamo format PDF za dokumente:
  • revizijska poročila in druga poročila, ki so jim dodani krajši povzetki, ki so tekstovno dostopni (dokumenti formata doc in docx), ter
  • razne predstavitve (npr. infografike, plakati, priročniki);
 • na vstopni strani se nahajajo trije elementi z drsnikom za avtomatsko rotacijo, ki ima omejene možnosti ročne zaustavitve;
 • za vizualno popestritev vsebin tem, novic in člankov uporabljamo fotografije in drugo slikovno gradivo, s katerim upravljamo; fotografije in drugo slikovno gradivo so podnaslovljeni, vsebujejo podatke o viru in imajo vneseno alternativno besedilo, ne vsebujejo pa podrobnejših opisov slik ali transkripcij besedil, saj bi prilagoditev pomenila nesorazmerno breme;
 • shema organizacijske strukture računskega sodišča.

Izjava o dostopnosti

Novica

Podpis sporazuma o sodelovanju z VRI Poljske

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je v četrtek, 26. novembra 2020, sprejel predsednika vrhovne revizijske institucije (VRI) Poljske Mariana Banaśa, ki se je mudil na uradnem obisku v Sloveniji. Marian Banaś je bil v avgustu 2019 imenovan za novega predsednika VRI Poljske in je nastopil svoj šestletni mandat.

V okviru srečanja sta predsednika obeh vrhovnih revizijskih institucij podpisala sporazum o sodelovanju, v katerem sta v skladu s cilji in z načeli mednarodne in evropske organizacije vrhovnih revizijskih institucij INTOSAI in EUROSAI sklenila sodelovanje na področjih izmenjave metod dela ter strokovnih izkušenj na področju revizije javnih financ. Podpisani sporazum bo okrepil nadaljnje dvostransko sodelovanje med obema institucijama, posledične vzajemne koristi pa bodo podprle razvoj državne revizije in krepitev zmogljivosti obeh VRI.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel in predsednik VRI Poljske Marian Banaś ob podpisu sporazuma o sodelovanju

Predsednika sta na sestanku razpravljala o izvajanju dolgoročnih strategij, zagotavljanju kakovosti revizij in časovnih izzivih same izvedbe le-teh. Prav tako je bila v pogovoru izmenjana vizija o organizacijskih vidikih obeh institucij, kriterijih uvrščanja revizijskih področij v program revidiranja ter o uporabi sodobnih orodij informacijske tehnologije v revizijskem postopku. V okviru slednjega je računsko sodišče pripravilo tudi predstavitev nekaj aktualnih revizijskih poročil. Glede na trenutno globalno situacijo pa sta si predsednika izmenjala tudi informacije o izvajanju in potrebnem načrtovanju revizij v povezavi z epidemiološko varnostjo in učinkih pandemije covida-19.