Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

  • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
  • pomembne slike so opremljene z opisi,
  • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
  • imena povezav so opisna,
  • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

    Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

    Novica

    Obisk predsednika Evropskega računskega sodišča z delegacijo

    Med 4. in 7. julijem je bilo Računsko sodišče Republike Slovenije gostitelj uradnega obiska predsednika Evropskega računskega sodišča (ECA) Klausa-Heinerja Lehneja z delegacijo. Povod za obisk vseh najvišjih državnih predstavnikov je bil začetek predsedovanja Slovenije Svetu EU.

    Predsednik ECA Klaus-Heiner Lehne je skupaj s članoma ECA Rimantasom Šadžiusom in Samom Jerebom predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju predstavil delo in strategijo ECA, razpravljali pa so tudi o izzivih, ki jih postavlja sprejeti Načrt za okrevanje EU. V okviru njihovega obiska v Sloveniji so se sestali tudi s predsednikom vlade Janezom Janšo, s katerim je predsednik ECA med drugim izmenjal mnenja o izzivih EU v prihodnje, ministrom za zunanje zadeve dr. Anžetom Logarjem, ki je izpostavil zavzemanje za čim večjo preglednost pri porabi evropskih sredstev, še posebej pri izvajanju načrtov za okrevanje in odpornost, in ministrom za finance mag. Andrejem Šircljem.

    Predsednika ECA in delegacijo je sprejel tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je gostom predstavil prioritete parlamentarnega šestmesečnega programa slovenskega predsedovanja Svetu EU. V državnem zboru so se srečali tudi s člani odbora DZ za zadeve EU in člani komisije DZ za nadzor javnih financ. V okviru njihovega obiska jih je sprejel predsednik državnega sveta Alojz Kovšca z delegacijo. Sogovorniki v državnem svetu so se strinjali, da so gospodarske in socialne posledice krize zaradi covida-19 povzročile dodatne izzive in tveganja tako za države članice kot tudi evropske institucije.

    Ob robu obiska je imel predsednik ECA Klaus-Heiner Lehne na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani predavanje na temo dolgoročnega proračuna EU za obdobje 2021–2027 in instrumenta za okrevanje "NextGenerationEU".

    Obisk delegacije je v teh dneh omogočil več sestankov med delegacijama ECA in računskega sodišča. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je ob tej priložnosti izpostavil konkretne možnosti o nadgrajevanju sodelovanja v okviru Kontaktnega odbora, ki predstavlja forum vseh vrhovnih revizijskih institucij (VRI) v EU in tudi ECA. Teme pogovora so nanesle tudi na delovanje obeh institucij v času med in po pandemiji in na zadnje izvedene revizije, pri čemer obe instituciji ugotavljata veliko zanimanje, potrebo in odziv na okoljsko usmerjene revizije.

    Pogovori so se dotaknili tudi področja javnega dolga, revizije centralne banke, ki jo je izvedlo računsko sodišče, potencialnih tem naslednjih zbornikov, ki jih pripravlja ECA, področja kohezijskih sredstev, vprašanja konkurenčnosti ter drugih aktualnih javnofinančnih vprašanj, ki so se odpirala tudi med pogovori pri drugih predstavnikih institucij.

    Obisk predsednika in delegacije ECA je bil odlična priložnost za neposredno izmenjavo mnenj in izkušenj tako na področju revidiranja kot tudi širše.

    Fotografiji z obiska predsednika ECA z delegacijo