Skoči do osrednje vsebine

Novica

Konferenca VRI Brazilije in Združenih narodov ob začetku projekta Globalni poziv za podnebni pregled

Vrhovna revizijska institucija (VRI) Brazilije je v sodelovanju z Organizacijo združenih narodov (OZN) izvedla konferenco ob začetku projekta Globalni poziv za podnebni pregled (ClimateScanner), s katerim so vrhovne revizijske institucije vključene v ocenjevanje nacionalnih podnebnih akcij.

Dvorana Združenih narodov v New Yorku v ZDA z udeleženci dogodka vrhovne revizijske insticuije Brazilije in Združenih narodov ob začetku projekta Globalni poziv za podnebni pregled

Konference, ki je med od 25. in 26. marcem 2024 potekala na sedežu OZN v New Yorku, se je udeležilo več kot 200 predstavnikov vrhovnih revizijskih in drugih institucij iz več kot 70 držav, tudi računskega sodišča. Na konferenci so bile med drugim predstavljene iniciative za izvedbo revizij na tematiko podnebnih sprememb v okviru Mednarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucij INTOSAI, aktivnosti za ocenjevanje upravljanja s posameznimi vidiki podnebnih sprememb ter prilagajanja nanje ter zasnova in načrtovani učinki orodja za globalno v ocenjevanje nacionalnih podnebnih akcij.

Skupinska fotografija udeležencev dogodka v dvorani na sedežu OZN v New Yorku, na katerem je sodelovalo več kot 200 predstavnikov iz 70 držav

Orodje za ocenjevanje nacionalnih podnebnih akcij je razvila VRI Brazilije v sodelovanju z Oddelkom Združenih narodov za ekonomske in socialne zadeve (UNDESA). Orodje bo nudilo pregled aktivnosti in dejanj posameznih držav v boju proti podnebnim spremembam in prilagajanjem nanje, podatke o aktivnostih Slovenije na podlagi opravljenih revizij pa bo zagotovilo tudi računsko sodišče. Rezultati orodja bodo predstavljeni na 29. podnebni konferenci Združenih narodov (COP29) v novembru 2024.

Povezava:
Spletno mesto projekta ClimateScanner (v angleškem jeziku)