Velikost pisave

Za dodatno povečavo pisave lahko uporabite tudi:

CTRL + za povečavo
CTRL - za pomanjšavo

 

V primeru težav pri dostopanju do informacij nam te lahko sporočite na webmaster.rsrs@rs-rs.si, zaželeni pa so tudi vaši predlogi in povratne informacije glede uporabniške izkušnje dostopnosti na spletni strani.

Dostopnost

Vsebina spletišča računskega sodišča je zasnovana z namenom zagotoviti univerzalno dostopnost objavljenih informacij komurkoli, kadarkoli in brezplačno. Ker univerzalno dostopnost omejujejo predvsem zdravstvene omejitve uporabnikov spletišča (te obsegajo predvsem vidne, motorične, slušne, kognitivne in jezikovne omejitve, ipd.) ter tehnične omejitve, smo le-tem posvetili posebno pozornost in skušali spletišče v čim večji meri prilagoditi, zato upoštevamo naslednja priporočila:

 • uporabljamo pisave, ki jim je mogoče povečati velikost,
 • pomembne slike so opremljene z opisi,
 • ne uporabljamo premikajočih slik (GIF),
 • imena povezav so opisna,
 • videoposnetki so večinoma opremljeni s podnapisi.

Spletišče je optimizirano za uporabo na različnih vrstah naprav (računalnik, tablica, mobilni telefon) in za različne spletne brskalnike in operacijske sisteme. Zaradi boljše podpore za osebe s posebnimi potrebami vam priporočamo uporabo najnovejše različice spletnih brskalnikov, kadarkoli je to mogoče. Kljub temu da si prizadevamo v čim večji možni meri povečati dostopnost in uporabnost našega spletišča, pa vsi elementi ne omogočajo optimizacije za popolno dostopnost. Zato določene objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

  Več o tem v Izjavi o dostopnosti >

  Novica

  Konferenca VRI Brazilije in Združenih narodov ob začetku projekta Globalni poziv za podnebni pregled

  Vrhovna revizijska institucija (VRI) Brazilije je v sodelovanju z Organizacijo združenih narodov (OZN) izvedla konferenco ob začetku projekta Globalni poziv za podnebni pregled (ClimateScanner), s katerim so vrhovne revizijske institucije vključene v ocenjevanje nacionalnih podnebnih akcij.

  Dvorana Združenih narodov v New Yorku v ZDA z udeleženci dogodka vrhovne revizijske insticuije Brazilije in Združenih narodov ob začetku projekta Globalni poziv za podnebni pregled

  Konference, ki je med od 25. in 26. marcem 2024 potekala na sedežu OZN v New Yorku, se je udeležilo več kot 200 predstavnikov vrhovnih revizijskih in drugih institucij iz več kot 70 držav, tudi računskega sodišča. Na konferenci so bile med drugim predstavljene iniciative za izvedbo revizij na tematiko podnebnih sprememb v okviru Mednarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucij INTOSAI, aktivnosti za ocenjevanje upravljanja s posameznimi vidiki podnebnih sprememb ter prilagajanja nanje ter zasnova in načrtovani učinki orodja za globalno v ocenjevanje nacionalnih podnebnih akcij.

  Skupinska fotografija udeležencev dogodka v dvorani na sedežu OZN v New Yorku, na katerem je sodelovalo več kot 200 predstavnikov iz 70 držav

  Orodje za ocenjevanje nacionalnih podnebnih akcij je razvila VRI Brazilije v sodelovanju z Oddelkom Združenih narodov za ekonomske in socialne zadeve (UNDESA). Orodje bo nudilo pregled aktivnosti in dejanj posameznih držav v boju proti podnebnim spremembam in prilagajanjem nanje, podatke o aktivnostih Slovenije na podlagi opravljenih revizij pa bo zagotovilo tudi računsko sodišče. Rezultati orodja bodo predstavljeni na 29. podnebni konferenci Združenih narodov (COP29) v novembru 2024.

  Povezava:
  Spletno mesto projekta ClimateScanner (v angleškem jeziku)